Rullande schema i köket

Marie Westerlund är journalist och tycker egentligen om mat.

Maries måndag2019-07-01 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med en barnfamilj blir det ett fasligt lagande och planerande av mat på de lediga semesterdagarna. Jag kom på en idé när det begav sig: Varje familjemedlem bestämmer maten en dag i taget. Rullande schema. Den med plånbok handlar och bistår vid matlagning när det behövs. Det blev riktigt trevligt då de små fick chansen att bestämma och ta initiativ i köksdetaljen. En hel del pannkaka blev det förstås, men också favoriten "fisk med ris och gul sås" (hollandaise) och chicky bits. Kanske ett system att satsa på nu igen fast barnen är stora och utflyttade...

Dagens rätt och dagens tips

Fisksoppa

3 portioner. 4 dl vatten, 400 g krossade tomater, 2,5 msk fiskfond, 300 g fisk (färsk eller fryst), 500 g wokgrönsaker, 1,5 dl grädde, 1 tsk salt. (aioli)

Värm upp vatten, tomater, fond, tillsätt grönsaker och fisk och låt bubbla några minuter tills fisken blir genomkokt. Rör ned grädden, smaka av med salt (eller fond). Aioli och bröd är gott till.

Musik Romanser i Årstakyrkan. Katrin Meerits och Anette Müller-Roos kör ett program "Andra stränder, samma känslor" från Finland, Estland och Sverige. Klockan 12-13 på Sparrisgatan 9.

Skatter Domkyrkans finaste prylar i Skattkammaren. Gyllene kjortlar och begravningsregalier och biskopsskrudar! Domkyrkan är också fin att besöka. Alla dagar 14-14.45.

Gruvligt Järngruvan i Dannemora med historia från 1400-talet har mycket att dela med sig av, både i med- och motgång. Klockan 10–17 på Storrymningsvägen 7 i Österbybruk

Fler tips på unt.se/guiden.

Läs mer om