I år åker vi på hemester

Foto: Fotograf saknas!

Matildas torsdag2019-06-20 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I år åker vi på hemester

Det finns de som älskar att ha varje dag på semestern planerad - för att verkligen nyttja ledigheten. Jag tillhör inte den gruppen. Som kontrast till vardagen föredrar jag det rakt motsatta - att ha så lite att passa på som möjligt. Att, som det så käckt heter, "ta dagen som den kommer". I år tänkte vi hemestra. Vår andra hela sommar som Uppsalabor och vi har en massa att upptäcka. Där har jag en stor fördel i rollen som nyhetschef och länschef - har via jobbet fått läsa om en himla massa spännande platser i Uppland som jag tidigare knappt hört talas om. Och på vår sajt sommaruppland.se finns en hel radda med härliga tips.

Hoppas ni får en fantastisk sommar!

Dagens tips och dagens recept

Förbered för midsommar i Karlholmsbruk. 17.30 kläs midsommarstången i lekparken i Karlholmsbruk, med efterföljande picknick i Hällskärsparken. Ta med egen picknickkorg.

Folkdans och pynt. Hjälp till att klä och resa årets midsommarstång, (ta gärna med blommor och sax). Folkdansgruppen övar inför folkdansuppvisningen. Disagården, Gamla Uppsala, 18.00.

Utställning. Kreativa kvinnor i Uppsala under 100 år. Utställning om Damsällskapet Concordia där kvinnor träffades för att underhålla varandra med föredrag, sång och musik, konst och litteratur. S:t Olofsgatan 15, 10.00.

Fler tips hittar du på: unt.se/guiden

Sommarsallad med lax, polkabetor och svart ris

4 port. 600 g varmlökt lax, 2 dl svart ris, 400 g blandsallad, 8 sparris, 2 avokado, 4 polkabetor, purjolök, valnötter, 1 citron, olivolja, flingsalt, svartpeppar.

Koka riset med en nypa flingsalt enligt anvisningarna på förpackningen.

Stek sparris och purjolök lätt i oljan. Skala och hyvla polkabetorna riktigt tunt (lättast med en osthyvel). Skölj salladen och lägg i botten på ett stort fat, lägg på grönsakerna och laxen. Toppa med valnötter och ringla lite olja, citron, flingsalt och peppar toppen.

Läs mer om