KRÖNIKA. Om du såg prins Carl Philip i Sportnytt härom kvällen undrade du kanske vad det var för mackapär han hade på axlarna; en svart ställning ovanpå den flamsäkra tävlingsoverallen.
Svaret förkortas HANS, vilket ska uttydas "Head and neck support". Prinsen är rädd om knoppen, vilket är klokt även om man inte råkar ha blått blod i ådrorna.
I takt med att tävlingsbilar blivit allt säkrare - kraftfulla störtburar, stolar i material som står emot en smäll, extremt stryktåliga hjälmar och bälten som håller föraren i ett järngrepp - har den mänskliga nacken blivit den svagaste länken.
Olyckan behöver inte vara dramatisk, det vet alla som råkat ut för en pisksnärtskada vid en trafikolycka i vanlig trafik och i låg hastighet. Om människan har en akilleshäl så sitter den mellan ryggen och huvudet.
Därför har säkerhetssystemet HANS utvecklats. Skölden som placeras över axlarna hålls fast med bilens fempunktsbälte. Från skölden löper två remmar som fästs på vardera sidan om hjälmen. Föraren kan röra huvudet, men vid en olycka kan aldrig de kraftiga och snabba kast som är så förödande för nacken uppstå.
HANS har revolutionerat säkerheten inom rally och racing, och nu funderar jag på om inte ett liknande system skulle kunna höja säkerheten även för barn i bilar.
Huvudet på ett litet barn motsvarar en stor andel av kroppens totala vikt, samtidigt som varken skelettet eller nackmuskulaturen är fullt utvecklat. Det är därför en kollision även i måttlig hastighet kan bli fatal för ett barn som inte sitter korrekt fastspänt i en bakåtvänd barnstol.
Det är i stort sett bara i Sverige som barn färdas bakåtvända över ett års ålder och den svenska rekommendationen är bakåtfärd till åtminstone fyra års ålder. Därför ser den svenska olycksstatistiken avsevärt ljusare ut än i exempelvis Danmark och Tyskland.
Men alltjämt är huvudets tyngd och nackens klena dimensioner en högriskfaktor hos små barn. Om huvudet kunde fixeras utan att alltför mycket begränsa rörelsefriheten (den är ändå inte så stor i en modern barnstol med fempunktsbälte och djup skålning) skulle säkerheten höjas ytterligare.
Nu tänker jag mig inte att ettårige Vilmer eller tvååriga Eulalia ska få en integralhjälm vrängd över huvudet och en Carl Philip-sköld på axlarna så fort mamma eller pappa ska köra till affären. Men förefaller det helt orimligt att det i 2012 års bilbarnstolar ingår en betydligt enklare form av hjälm - kanske rent av bara ett slags hätta - som förankras med två stroppar i nackstödet? Och som omöjliggör att huvudets tyngd knäcker nacken?
Kanske är det en helt befängd idé, ett utslag av överbeskydd som riskerar att bli kontraproduktivt när föräldrarna ska leva upp till lagstiftarens goda intentioner. Ska vi köra omkring med C-G Hammarlunds gamla papphjälm på huvudet också?
Men tänk om någon 1975 hade föreslagit att barn ska ha hjälm på huvudet för att cykla hem till kompisen som bor bara ett kvarter bort. Tänk efter - när såg du senast ett barn cykla utan hjälm år 2008?
Kan nytt system höja barnsäkerheten?
Eric Lund är chefredaktör för Automobil och skriver krönikor för Motor varannan vecka.
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.