Ett mysterium tycks vara löst

Tina Lövrander är lokalredaktör i Knivsta och Heby. Ibland får hon äta maten med sked i stället för med gaffel.

Foto: Fotograf saknas!

Tinas lördag2019-04-13 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I åratal har gafflar försvunnit från vårt lunchrum på UNT. Någon köper nya och fyller på, men snart råder gaffelbrist igen. Samtidigt svämmar lådorna över av knivar och skedar. Man hör små lyckliga rop när någon haft turen att få tag i en ren gaffel på lunchen. ”Passa på att köpa en trisslott i dag”, skojar jag. Där har vi stått som frågetecken och spekulerat i hur det går till. En teori har varit att de åker ner i soporna ihop med engångsmatlådorna. Nu tycks det som om det är precis så det går till. Uppsala vatten berättade nyligen att de vaskar fram tio kilo bestick ur de knappt 600 kilo matavfall som kommer in till deras anläggning varje vecka. Vi borde installera en metalldetektor i soptunnan på jobbet, som larmar när gaffeln susar ner.

Dagens rätt och dagens tips

Vegetarisk lasagne

4 portioner. Strimla och fräs 2 purjolökar i en gryta. Rör ner 1 tetra krossad tomat, ½ dl tomatpuré, 1 tärning grönsaksbuljong, 2,5 dl mellangrädde, 1 tsk salt, 1 krm mald vitpeppar och 1 dl hackad färsk basilika eller 2 msk torkad. Koka i 5 minuter. Varva grönsaksröra, lasagneplattor (ca 9 stycken) och 500 g keso i en smord ugnssäker form. Avsluta med grönsaksröra och strö över 2 dl riven ost. Tillaga i nedre delen av ugnen i 225 grader cirka 30 minuter.

Morgonpigg. Så här års är det fågeltätt runt Vendelsjön. Samling vid Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala klockan 06.30 för samåkning dit.

Novellskrivande. Svensk-finska Enköpingsbor skriver noveller om sina liv. Den som vill vara med och skriva noveller till en bok kan gå på informationsträff på Enköpings bibliotek klockan 12.

Musik. Karin Tenggren och Aldo Donatello sjunger och spelar gitarr och fiol i anslutning till Gottsunda konstgilles vårsalong. Marknaden i Gottsunda centrum klockan 13.

Fler tips på unt.se/guiden

Läs mer om