Jag gillar enkla yoghurtförpackningar som man kan platta till och tömma helt på innehåll. Men ve och fasa, min favorityoghurt har bytt förpackning. Nu har den fått en sån där plastöverdel med en rund öppning. När jag följer den idiotiska instruktionen för att öppna den och få ut den sista decilitern, står jag där med yoghurt över hela händerna. Hur klimatsmart är det att tio procent av all yoghurt man köper hamnar i soporna eller på händerna? Så nu provar jag mig igenom yoghurtsortimentet efter en ny favorit. Ibland är faktiskt utsidan minst lika viktig som insidan.
Fy för dåliga yoghurtförpackningar
Tina Lövrander är lokalredaktör i Knivsta/Heby och dissar förpackningar som ger mycket svinn.
Foto:
Vegetarisk moussaka
4 portioner. Skär 2 aubergine (ca 600 g) i 1 cm tjocka skivor på längden. Salta och låt ligga 10 minuter. Torka av och stek dem i olja på båda sidor. Skiva 4 medelstora potatisar tunt. Hacka 1 gul lök och 2 vitlöksklyftor. Häll 1 burk ajvar relish i en kastrull och rör ner löken, 1/2 tärning grönsaksbuljong och 1 kruka hackad färsk oregano eller 2 msk torkad. Sjud i 5 minuter och smaka av med lite salt och peppar. Blanda 500 g keso med rivet skal av 1 citron. Varva aubergine, potatis, ajvar relishröran och keson i en smord ugnssäker form. Strö över 2,5 dl riven ost. Grädda ca 40 minuter i 200 graders ugnsvärme.
Klimatsamtal. Workshop om vad vi kan göra för att minska vår klimatpåverkan och hur samhället behöver förändras för att hantera klimatförändringarna. Valsätrakyrkan kl 10–14.
Klädbytardag. Kläder, skor och barnprylar byter ägare i Dalby bygdegård kl 13–15.30 och Storvreta församlingsgård (barnloppis) kl 10–13.30.
Allmänna sången. En körkonsert i mörker, då spetsar man nog öronen extra mycket. Kanske skönt för körsångarna att slippa bli uttittade också. Frågan är om de ser dirigentens viftningar. Slottsbiografen kl 18.30.
Fler tips hittar du här.