Coronan gör tryggheten farlig

Många kräver nu åtgärder i situationer där vi möter främmande människor. Men det är de trygga miljöerna som blivit farliga.

Johan Heimer: Coronan gör tryggheten farlig.

Johan Heimer: Coronan gör tryggheten farlig.

Foto: UNT arkiv/TT

Uppsala län2020-11-03 08:41
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Smittspridningen har tagit ny fart i stora delar av landet. Det ropas på kraftigare åtgärder som munskyddskrav i kollektivtrafik och köpcentra. Och någon ondgör sig över att jordnötsskålarna fortfarande står framme på restaurangborden. Till kommunen och smittskyddsenheten strömmar det in klagomål om trängsel på restauranger och i köpcentrum. "Varför är de ansvariga så mesiga?" frågar sig många som vill ha hårdare tag mot smittan.

Uppsala har liksom flera andra regioner särskilda rekommendationer att bland annat undvika kollektivtrafiken och att avstå från fysiska kontakter med andra än dem man bor med.

När jag frågade smittskyddsläkaren hur tankarna går kring skärpta restriktioner efter den senaste ökningen suckar han lite och säger att det inte finns något bra vetenskapligt underlag för något av råden som utfärdas, mer än att undvika nära sociala kontakter.

Och här finns det stora dilemmat för dem som försöker bromsa smittan. Hur ska man agera när det som känns tryggt är det som är farligast? Många vill begränsa kontakterna med främmande människor. Det är som att man vill att hotet ska komma utifrån, så att det blir mindre farligt när man stänger omvärlden ute.

Men smittspårningen visat att det är bland nära och kära smittan sprids allra mest. Kollektivtrafik och köpcentrum syns nästan inte alls i listan över miljöer där de covid-positiva tros ha blivit smittade. Hemmet, arbetsplatsen, sociala kontakter och restauranger är de sammanhang där smittan sprids. Och på restaurangen är det varken jordnötsskålen eller personerna vid grannbordet som är den troliga smittkällan.

Det känns avlägset nu, men det var från de nyfunna vännerna på after ski-barerna som smittan introducerades i Sverige. Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, konstaterar att det snarare är umgänget runt jordnötsskålen än jordnötterna som är faran.

Smittoöverföringen genom både mat och föremål tros vara mycket liten. Det är när vi umgås nära varandra under en längre tid än bara ett flyktigt möte som smittan sprids. Redan på ett avstånd av två meter bedöms virushalterna vara mycket låga. Höjer vi rösten i samtalet ökar risken markant. På krogarna skulle det ur smittosynpunkt vara bättre att stänga av musiken än att plocka bort jordnötsskålarna. Men frågan är om någon vågar. Det är ju trevligt med musik.

Trevligt, trevligt – men farligt, farligt.