Avhoppande apotekarstudenter skulle göra mig rik

Jag vill också få 18 000 i månaden bara för att plugga, skriver Zhinous Nowrouzi.

Foto:

Uppsala2006-03-20 01:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Häromdagen när jag satt i bilen på väg hem valde jag att lyssna på radio istället för en cd-skiva. Det var dags för nyheter. Ur radion strömmade en röst som berättade om landstingets satsning på sjuksköterskor. Tydligen har det blivit en sådan brist på specialistsjuksköterskor att man erbjuder 18 000 kronor i månaden i studielön, till de som läser dessa extra fyrtio poäng och vidareutbildar sig. För ett ögonblick hamnade jag i chocktillstånd. Rösten fortsatte att förklara om kravet som gällde. När utbildningen avslutats måste specialistsjuksköterskan arbeta inom landstinget under minst två års tid.

Det här är för bra för att vara sant, tänkte jag högt. Jag vände mig mot min mamma som satt bakom ratten. Och så konstaterade vi att Sverige nog är det allra bästa landet för utbildning. Jag har suttit i några dagar nu och reflekterat kring detta. 18 000 kronor räcker långt för en student. I synnerhet för en student som har levt på drygt 6 500 i månaden.
Jag skulle nog börja med att shoppa loss på Herta och därefter planera min resa till Dominikanska Republiken. Okej, nu tar jag i en aning. Men helt seriöst. Sjuksköterskeutbildningen som finns på UU i dag är tre år lång, lägg till ett år med studielön, du får mer status som specialistsjuksköterska och dessutom högre lön som färdigutbildad. Kan det bli bättre? Jag tror inte det. Anledningen till att landstinget har valt att betala ut de här pengarna är för att studenterna ska slippa ta studielån och därmed se specialistutbildningen som attraktiv.
Det är nästan så att man önskar att allt fler apotekarstuderande hoppade av. Kanske skulle det bidra till att vi som höll oss kvar kunde få lite studielön. Hur rätt vore det? Inte alls.

Det är allmänt känt att det är brist på specialistsjuksköterskor, men samtidigt finns det en uppenbar brist på lärare. Borde inte då alla lärare också få studielön? Frågan är hur mycket av statens skattepengar som skulle finnas kvar, om man pungade ut med studielöner till alla de utbildningsplatser som behöver fyllas ut.
Redan i dag får vi studenter studiemedel. Dessutom har vi möjlighet att ta lån. Istället för att uppskatta det så väljer många av oss att klaga. Visst, människan är en girig varelse. Vi vill ha mer och vi strävar efter bättre. Det finns utrymme för förbättringar överallt i samhället, även på utbildningsfronten, men om man jämför Sverige med omvärlden så ligger vi nog ändå relativt bra till. Det kommer jag att tycka. Till och med de dagar då det är kärvt för att CSN inte har räckt till. Jag skall då förhoppningsvis inte minnas specialistsjuksköterskorna, med deras 18 000 i studielön, och låta bli att vara avis.
Läs mer om