ECTS-betyg - vaddå?

Har alla studenter missat att ett sjugradigt betygsystem kan vara på väg att införas, under Zhinous Nowrouzi.

Foto:

Uppsala2006-09-18 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Frasen "Jag är ju inte född i går.." kommer aldrig mer att yttras från mig. Inte för att jag brukar använda den alltför ofta, men just nu kan man nästan tro att jag föddes i går. Häromdagen fick jag höra av en kursare att Uppsala universitet till nästa höst kan tänkas byta ut den nuvarande betygsskalan mot en sjugradig, enligt Bolognaprocessen. Min respons löd inte bättre än "Bolognaprocess?? ECTS-betyg vaddå??". Jag skämdes en aning och undrade hur jag har lyckats missa något så stort som det här. Jag är tydligen inte ensam, kan jag konstatera efter en rundfrågning bland vänner. Jag väljer därför att omformulera mig. Hur kan vi studenter ha undgått att få kännedom om något som kan påverka oss så mycket?

Senare samma dag som ECTS-snacket nådde mitt öra, gick jag in på UUs hemsida och försökte få lite insikt kring situationen. Bolognaprocessen har funnits sedan sju år tillbaka och är ett samarbete mellan 45 europeiska länder som verkar för att främja anställningsbarheten, rörligheten samt Europas konkurrens- och attraktionskraft som utbildningskontinent. Med andra ord vill man att det ska vara lättare att jämföra studerande eller färdigutbildade med en och samma studiebakgrund i Europa. Fullt förståeligt och en mycket positiv aktion, enligt mig. Men sedan kommer det till den så kallade sjugradiga ECTS-betygsskalan som man hoppas på att de ingående länderna skall följa. I Sverige ska varje högskola och universitet fatta ett eget beslut, Uppsala universitet likaså. Redan i dag använder olika fakulteter vid UU olika betygssystem. Konkurrensen mellan studenterna är hög och jag har vid flera tillfällen fått höra att jurister beklagar sig över den stora pressen att uppnå AB. I mitt tycke bör Uppsala Universitet endast ändra betygsskalan om det är tillfördel för oss studenter som inom sinom tid ska ut på arbetsmarknaden. Och frågan som kvarstår är- gynnar det här studenterna eller inte? Jag kan ännu inte påstå att jag vet.

Ärligt talat vet jag knappt något alls om Bolognaprocessen och ECTS-betygssytemet och hur det kan påverka mig, trots att jag under X antal timmar har skummat igenom pdf-filerna och innerligt försökt att förstå. Om man nu ens funderar på att införa ECTS-betyg bör man främst vända sig till oss studenter, informera oss, låta oss komma till tals och vara med att påverka hur det ska bli. Det är få som ens känner till att diskussionen pågår. Ännu färre känner till dess inverkan. Vi har just befunnit oss i valtid och många har kanske insett att så farligt jobbigt är det inte att gå och rösta. Om vi som studenter inte får rösta i den här frågan, så förtjänar vi åtminstone lite mer än att bara få veta att förändringar kan ske.

På apotekarprogrammet finns bara Godkänd och Underkänd, och jag kan inte finna en endaste anledning för att klaga. Andra kan tycka att jag har det alldeles för lätt för mig, och att ett sjugradigt betygssystem som når högre än till bara godkänd sporrar en till att kämpa ytterliggare. Jag accepterar deras åsikt. Men skulle själv aldrig vilja att man införde sju möjliga betyg inför varje kurs. Jag är under tillräcklig press som det är. Och kunskapen som jag samlat på mig efter varje kurs skulle inte kunna vara mer värdefull än vad den redan är. Det är det kunnandet som ska stå till grund i mitt kommande yrkesliv, inte antalet godkända tentor.

Läs mer om