Femstegsmetoden för valborgsfirare
Studentbloggaren Sara Pankowski har koll på hur man bäst firar sista april i Uppsala. Här är hennes femstegsmetod för alla valborgsfirande studenter.
Foto:
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
1. Uppvärmning
Vissa laddar med gröt redan vid sjusnåret. Det gäller att ha stadga i benen när champagnen gör allt för att välta ner kroppen i Fyrisån. Har man sett forsränningen tidigare år kan man kosta på sig en lägre ambitionsnivå och välja brunchalternativet. I min bekantskapskrets äts det pannkakor så sent som vid tiotiden. Billig champagne passar utmärkt till jordgubbssylten och snart är man ikapp med overallfolket.
2. Styrka
Ekonomikumparken har sedan urminnes tider varit en given anhalt innan champagnegaloppen. På vägen dit köper man färska baguetter på ett knökfullt Folkes livs (en champagnefylla hanteras bäst med buken proppad med deg). Det här året är risken att man blir tvungen att bilda nya traditioner på andra gräsplättar då ett dammigt bostadsbygge ockuperar halva parken. Vi studenter som varit med i gejmet ett par år bör ges förtur och jag planerar att hävda min rätt med en baguette som vapen.
3. Kondition
Kl 15 kan man delta i den kollektiva mösspåtagningen för att strax därpå lämna Carolinabacken i hopp om plats på någon champagnegalopp. Trots att alla nationer öppnar för vattenkrig med champagneflaskor brukar köerna utanför bli plågsamt långa. Alternativet är därför att säkra en plats i kön redan någon timme innan startskottet.
4. Stretching
Utgång på valborgskvällen kan med fördel bytas ut mot grillfest hos en kompis alternativt majbrasa. Troligtvis står man inte tillräckligt stabilt på benen för att överleva ett dansgolv. Dessutom behövs de hela vägen till pizzabutiken imorgon.
5. Återhämtning
De ambitiösa studenterna gömmer bakfyllan under kavajen och traskar iväg på nationernas majmiddag, med start kl 12. The rest of us plussar på med ett par timmars sömn innan jakten på Quattro stagionin drar igång. Målgång!