Femton minuter en akademisk kvart
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Klockan var sex minuter före stängning och samtliga som stod i kassakön var slumrande studenter klädda i sina sängkläder. Med sömnig blick såg jag hur dagens middagar och morgondagens frukostar passerade i slow motion på rullbandet framför mig. Insåg att det inte fanns några motargument till hennes kritik till mitt sena "sista minuten"-shoppande. Som "sista sekunden"-konsument laget hann jag till slut, i senaste laget, handla. Och detta trots min uppsaliensiska tidsuppfattning. Hur kunde den stackars kassörskan inte förstå att allt förskjuts i mitt studentlivs ständiga fördröjning?
"- Kom inte här och lägg näsan i blöt i mitt studentliv!", tänkte jag fnysa men bad istället om förlåtelse och förklarade att jag lider av "akademisk kvart"-effekten. Som student kan jag därför inte förhålla mig till ett fungerande tidssystem. Kassörskan kastade en blick på mig som om jag kommit till Lutis med hjälp av en tidsmaskin. Någon förståelse för att detta skulle göra mig en kvart sen i det civila livets vardag fanns inte. Förstod hon inte att studentvärlden har en egen tidzon som ligger femton minuter efter Sveriges. Uppsala utgör ju ett undantag från Greenwich Mean Time och felar från Sveriges tidszon med en fjärdedels timme. Här råder en kvarts fördröjning för att vi studenter skall hinna till skolan, efter att ha hört domkyrkoklockan slå vid varje heltimme. Och så har det varit vid Uppsala Universitet sedan 1477.
Imorgon vaknar jag till domkyrkans klara klang. Tack vare domkyrkoklockans starka slag kan jag i alla fall förhålla mig till studentvärldens tidszon. Om jag cyklar till skolan kommer jag kvart över. Om jag sedan löper till lunchen så är jag där tvåkvart över. Om jag till sist bänkar mig i biblioteket en trekvart sent så hinner jag banka in några kunskaper innan kvällen. Middagen kommer en fyrkvart sent, en så kallad kvadruppelkvart försenas sedemera även kvällsaktiviteten med. Till sist står jag där jag ska vara, fast en timme senare än utsatt tid. Kvarten blev en dubbelkvart och sedan en trippelkvart samt slutade i en kvadruppelkvart. Djävla domkyrkan! Det är ditt fel att jag aldrig är i tid. Varför kan du inte förvarna en kvart i förväg?
Nu har jag fått vrida tillbaka klockan en kvart. Fuskar för mig själv för att inte göra fel och förbli försenad. För jag har insett att jag måste anpassa mig inför mitt inträde i det civila samhället. Eftersom jag inte alltid kommer att vara student är det dags att ställa om. En akademisk kvart går i ljusets hastighet likt en termin som student på universitetet i Uppsala. En termin blir två och tre innan studenten tappar räkningen. Till och med min planerade examen 2010 är uppskjuten till 2012. Även om man om inte kan vrida tillbaka tiden så kan man ställa om klockan. Ring Fröken Ur och fråga om tiden så att du kan ställa dig på rätt sida om den. Oj! Nu missade jag middagen med en timme? Jag ringer till Pizzeria Pinocchio för att köpa mig tid och mat. Gissa vad de svarar på frågan om hur länge jag får vänta? "Femton minuter en kvart!"
ADAM LISTAR...
... tre saker som du kan göra för att komma i tid:
1. Vrid tillbaka alla dina klockor den tid som du brukar vara försenad och kom i din egen tid.
2. Planera in alla dina tider den tiden du vanligtvis förlorar i försening och vinn tillbaka tiden.
3. Bestäm alla dina möten med god marginal så att du kan få vara försenad med gott samvete.
... tre saker som du kan göra för att komma i tid:
1. Vrid tillbaka alla dina klockor den tid som du brukar vara försenad och kom i din egen tid.
2. Planera in alla dina tider den tiden du vanligtvis förlorar i försening och vinn tillbaka tiden.
3. Bestäm alla dina möten med god marginal så att du kan få vara försenad med gott samvete.