"Företagare måste våga anställa unga"
AMS-projektet Avstamp kan förhoppningsvis uppmuntra företag att anställa unga. För att vi ska få jobb krävs det att arbetsgivare tror på oss, skriver Zhinous Nowrouzi.
Foto:
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I samma stund råkade jag snubbla in på hemsidan www.avstamp.nu som är en del av Arbetsförmedlingens nya nationella satsning. På hemsidan står det att projektet, som pågår under tre år, går ut på att unga ska få ökad kunskap om jobb och arbetsmarknaden. Detta ska i sin tur leda till att fler av dem får jobb. Frukostseminarier för företagare, handböcker med konkreta förslag om hur man träder in i arbetslivet och tidsbokning med jobbcoacher ges som exempel på vad Avstamp skall bidra med.
Arbetsförmedlingen har i samband med Avstamp gjort en undersökning baserad på 793 intervjuer med ett riksrepresentativt urval av 16-24 åringar. Resultatet visade att mer än hälften av de intervjuade anser att informationen som de fått i skolan inte varit tillräcklig för att förbereda dem inför arbetsmarknaden. Om jag hade deltagit i undersökningen, hade jag utan tvekan tillhört majoriteten. Så vitt jag minns fick vi ingen övergripande inblick i hur arbetsmarkanden fungerar, utöver ett specialarbete som jag gjorde på samhällskunskapen när jag gick i första ring.
Hur man skriver ett CV lärde jag mig hemma genom att använda olika typer av mallar från nätet. Även detta bekräftades i undersökningen. 62 % av ungdomarna menade att de fått ganska lite, väldigt lite eller ingen information alls om hur man söker ett arbete. Varken min lillebror eller hans klasskamrater, som nu läser sina sista gymnasieår, har i skolan fått lära sig hur man skriver ett CV. Jag tipsade honom att använda min som mall. Men samtidigt undrar man om inte sådant här borde ingå i skolundervisningen?
När jag tänker tillbaka på gymnasieperioden har jag aldrig upplevt att det har varit speciellt svårt att hitta jobb. Samtidigt är jag inte den som har varit kräsen. Vill man jobba så kan man, men då måste man vara beredd på att ta det som finns. Under gymnasieårens sommarlov arbetade jag, liksom många andra Uppsalaungdomar, på det välkända telemarketingföretaget Provoice. En del av oss beskrev arbetsplatsen lite som en fritidsgård. Allting fanns ju där; kiosk, tv, datorer, spel och dessutom många vänner. Alla vi som arbetade där hade en otrolig tur. I dagens samhälle är det inte alltid lätt för en 17-åring, utan någon som helst arbetslivserfarenhet att få jobb. Provoice gav oss vår första merit att skriva in i CVt.
Förhoppningsvis kan projektet Avstamp uppmuntra fler företagare till att våga anställa ungdomar. Bland det mest betydelsefulla för en ung person är att få visa att man visst kan. Då är det också viktigt att det finns arbetsgivare som tror på oss.
Zhinous Nowrouzi