Hälsan hetsar studenter
Jag lovar att äta minst en billig pizza på vitt mjöl i år, skriver Sara Pankowski.
Foto:
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Nu finns förlåtelse för allt. Det magiska f-ordet har blivit en matproducenternas Runar som helar husmanskost på väg utför. Korv med fullkornsbröd, fullkornsburgare, korvstroganoff light med fullkornsris och för studenten: fullkornsnudlar. Ingenting fattas.
Jag är en av dem som fastnat precis där producenterna vill ha oss. När det står två produkter intill varandra på butikshyllan varav den ena påstår sig vara nyttigare, väljer jag efter samvete och inte efter plånbok. Jag undrar hur mycket ett samvete orkar? Bara man köper mjölk sätts det på prov av lightprodukterna. Det går inte längre att köpa gamla hederliga matvaror ifred.
Förut sades mängden avgöra hälsan. Många nyttigheter i ena vågskålen tillät några onyttigheter i den andra. Åt du upp alla ärtorna på din middagstallrik kunde du med gott samvete få en liten glasspinne efteråt. Numera fylls vågskålarna av misstänksamhet. All mat är farlig, den framkallar cancer, fetma eller höga kolesterolvärden. Hur man än gör finns det alltid något att ha dåligt samvete över. Matproducenterna jublar, de vet att ju sämre samvete kunderna har desto mer pengar är de beredda att punga ut.
Det spelar ingen roll hur många universitetspoäng man har tagit, nyttigheterna har oss alla lindade kring sitt fullkorniga lillfinger. Idag tillåts ett samvete inte att stillas, väljer man en produkt finns det alltid någon som är nyttigare. I jakten på matfrälsning ligger samvetet kvar, det enda man lyckas bli av med är alltför tunga summor av studielånet. Vilket också ger dåligt samvete!
Efter varje tenta ger vi oss själva nya löften. Vi lovar att bli duktigare, både genom att äta bättre och spendera mindre. Hur går det ihop? Att äta nyttigt kostar. För att slippa ge samvetet kortslutning, har jag bestämt mig för att lova mig själv något uppfriskande nytt. Jag lovar att äta minst en billig pizza på vitt mjöl det här året. En pizza är ändå en pizza, tanken är att den ska ligga tungt i magen. I löftet ingår att inte ha dåligt samvete. Det gäller att passa på medan det fortfarande går, snart är det väl bara tillåtet med morötter på bakfyllan.