Kan vi fortsätta sjunga "Den blomstertid"?

Vilka sånger från i dag kommer vi att kunna sjunga på framtidens skolavslutningar, frågar sig Niklas Skeri.

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2019-06-12 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Den blomstertid nu kommer, med lust och fägring stor"... I dag sjungs sommarpsalmen nummer ett, en av de där alternativa nationalsångerna, av tusentals barn som slutar skolan. Säkert kommer också "Idas sommarvisa" om ett fungerande och vackert ekosystem med myggor som svalorna tar, att höras.

Men vilka sånger från i dag kommer att sjungas på framtidens skolavslutningar?

Jag gissar att Lalehs Goliat om hur barnen ska ta över världen, bli stora och mäktiga, kvalat in redan nu. Och med unga som Greta Thunberg känns det hoppfullt. Med sådana som henne vid rodret kanske vi kan få fortsätta att sjunga "Den blomstertid", där andra versen ju lyder: "De fagra blomsterängar och åkerns ädla säd, de rika örtesängar och lundens gröna träd".

Som vi lever i dag är det inget vi kan ta för givet.

Dagens tips och dagens rätt

Fobolls-VM. Kan Spanien, som hade i Barcelona i Champions legue-final för några veckor sedan, skaka giganten Tyskland? 18.00, Sportkanalen eller C moreplay.

Fotbolls-VM. Norge, utan superstjärnan Ada Hegerberg, utsedd till världens bästa spelare, går upp mot hemmanationen Frankrike, en av mästerskapets favoriter. Klockan 21.00, TV4.

Ogräskamp. Bekämpning av jättebalsamin vid Fyrisån. Jättebalsamin är en invasiv växt, som inte längre får odlas eller säljas inom EU. Arrangör: Upplands botaniska förening. Klockan 17, samling på gång- och cykelvägen nedanför Sunnersta herrgård.

Dagens rätt

Carinas enkla ceasarsallad

4 portioner. Dela en kruka romansallad, tärna en gurka, dela babyplommontomater, ­knaperstek tärnat bacon, cirka 300 gram, dela en grillad kyckling i små salladsbitar, blanda allt i en salladsskål och strö över hyvlad parmesanost. Gör en dressing på olivolja, saft från en pressad citron, riven parmesanost, en pressad vitlöksklyfta, salt, peppar och färsk basilika.

Läs mer om