Lönsamt läsa naturvetenskapligt basår

Studenter som läser naturvetenskapligt basår behöver bara betala tillbaka hälften av studiemedlet. Det är orättvist mot dem som läste samma ämnen under gymnasiet, tycker Zhinous Nowrouzi.

Foto:

Uppsala2007-03-05 12:53
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ännu en gång har jag fått det bevisat för mig. Sverige måste vara det bästa landet att studera i. Och samtidigt verkar CSN:s utbetalningssystem så lätt att utnyttja att det inte borde vara sant. Jag och en av mina bästa vänner som läser tekniskt naturvetenskapligt basår satt nyligen och pratade om lån, skulder och framtiden. Hon bor liksom jag fortfarande hemma. Något som vi båda har insett gynnar oss på alla tänkbara vis, men för mig främst ekonomiskt. Jag har förstått att det är fördelaktigt att inte ta lån och samla på mig skulder som jag kommer att behöva återbetala till dess att jag är runt 50 år. Jag försöker tänka lite mer långsiktigt än i dag.

Min vän som läser naturbasår tar däremot lån - även nu när hon bor hemma. Lite onödigt skulle man tänka, om man inte visste bättre. Hon kommer ju trots allt bara behöva betala tillbaka hälften av det.
Hon förklarade att det kallades avskrivning av studielån. Jag som knappt förstod vad hon pratade om, eller ens trodde på det, slog en pling till CSN och fick prata med handläggaren Bertil Jonsson. Finns det inga krav, undrade jag. Kan vem som helst låna, utan att betala tillbaka?

Krav jo, att man ska läsa vidare. Som det är nu sker en avskrivning på en sjättedel av lånet för varje avklarade 40 poäng på eftergymnasialnivå. Och efter 120 poäng har man kommit upp i en avskrivning på totalt 50 procent av lånet som togs under naturbasåret. Det är den maximala avskrivningen, och samma möjligheter till avskrivning gäller då man studerar på komvux, berättade Bertil Jonsson på CSN. Sedan fanns det ett sista krav och det är att man någon gång under tiden som man studerar på högskolenivå tar lån. Om det är den minsta möjliga summan eller fullt lån spelar dock ingen roll.

Jag kan fortfarande inte fatta att det är sant. Det är nästan så att man borde ha läst samhällskunskap i gymnasiet och därefter naturbasår. På så vis hade man fått ganska så bra betalt under två av terminerna (lån och studiemedel) och dessutom den mesta breda gymnasieutbildning som existerar. Enligt handläggaren på CSN behövde man inte ens ha fått godkänt på kurserna under naturbasåret utan bara att ha gått på dem. Och visst förekommer det att människor utnyttjar avskrivningssystemet, i synnerhet vid studier på komvux, sade han.

Trots att basåret läses vid Ångströmlaboratoriet som är en universitetsinstitution räknas det till gymnasialnivå, vilket är huvudorsaken till att avskrivningen i dag är möjlig. Innan ändringen år 2001 ansågs naturbasåret vara på högskolenivå, och då såg kraven för avskrivning annorlunda ut.
Jag klandrar inte min vän som tar lån. Det är det smartaste man kan göra om man som hon har planerat att gå en universitetsutbildning i efterhand. Men mig stör det en aning.

Tar jag lån nu under min utbildningsperiod får jag betala tillbaka vartenda öre, plus ränta - lite orättvist med tanke på att jag i gymnasiet läste samma ämnen som hon gör nu.
Utformandet av CSN:s utbetalningar är anpassat för att locka människor till studier, vilket är otroligt bra. Det som är synd är att man glömmer de som kämpar redan under gymnasieperioden för att komma in på universitet. Det enda som vi som inte utnyttjar andra och tredje chansen, genom exempelvis komvux, naturbasår eller folkhögskola, vinner är tiden. Och när jag tänker efter kan det nog vara tillräckligt ändå.


Lista på nummer som varje student någon gång kan ha nytta av
1. Uppsala Universitets växel 018-471000
2. Uppsala Akademiska sjukhus 018-6110000 och sjukvårdsrådgivningen 018-1177
3. Uppsala kommuns växel 018-7270000
Läs mer om