Mediala genier

KRÖNIKA. Det finns tränare och det finns tränare. Dels har vi det stora kollektivet som går till jobbet varje dag, som det aldrig skrivs om i annat än före eller efter en match - såvida de inte misshandlat en vakt på krogen eller så.

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2007-11-24 20:55
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men så finns det de som bryter mönstret, som alltid stjäl föreställningen och som får rubrikerna nästan oavsett vad de gör eller inte gör.
Vi kan kalla dem för mediala genier.
Sven-Göran Eriksson är ett sådant exempel, ESK-managern Bo Petersson ett annat. Men den här gången skall det helt och hållet handla om Leif Boork.

Om man googlar på Leif Boork får man bland annat veta att Boork är en försvenskad version av den finska släktnamnet Porkka. Men man kan även läsa en lång, lång lista av tränaruppdrag som Leif Boork haft genom åren. Jag fick det till 13 olika uppdrag sedan karriären tog fart 1979 i Hammarby och med tio olika arbetgivare. Möjligen kan den uppräkningen ta död på en myt? Eftersom det ofta stormat runt Leif Boork, kan man lätt få intrycket av att han toppar listan över svenska ishockeytränare som fått sparken genom åren, men 13 uppdrag på 29 år år är inget ovanligt eller ens anmärkningsvärt. Dessutom har han faktiskt varit två gånger i tre av klubbarna; Hammarby, Djurgården och nu Almtuna.
Det är nog bara så, att denne 58-åring haft en lång och sagolik karriär och dessutom med strålkastarljuset riktat mot sig hela tiden.
Jag har alltid gillat Leif Boork. Han stod för något nytt när han kom till Djurgården 1981, han skapade rubriker och han befann sig på ett intellektuellt plan som inte var något utmärkande drag för ishockeytränare på den tiden.
Första gången jag träffade Leif var på hotell Astoria i Enköping i samband med Tre Kronors uppladdning inför Canada cup sommaren 1984 och det är två saker jag aldrig glömmer från det mötet. Den ena var att han aldrig tittade på klockan, eller ens gjorde en antydan av att vara stressad, trots att han säkert var det och trots att intervjun tog så lååååång tid. Den andra var svaret på frågan om Tre Kronor skulle kunna ta guld i VM våren 1985.
- Nej, jag tror inte det, men 1987 är det dags. Då tror jag det här laget är färdigt för att lyckas med det, svarade Leif och hade sedan en ingående och intressant teori om varför.
Han fick rätt den gången. Sverige vann 1987 sitt första VM-guld på 25 år, men inte med Leif Boork som förbundskapten. Succén i Canada cup 1984 (finalspel mot Kanada) vägde inte upp sjätteplatsen vid VM våren 1985 och han tvingades gå.
Almtuna har säkert mer tålamod än så och visst kan man hoppas på att få se Leif Boork leda och utveckla laget under några år framåt, men samtidigt måste man vara realistisk. Han vet sitt värde och det är inte alldeles lätt för en allsvensk klubb att anställa tränare med löner som är i nivå med elitserieklubbarnas. Vi får väl se vad som händer framöver.
Tills dess får nöja oss med att se och njuta av det förvandlingsnummer som innebär att Almtuna tar en plats i playoff framåt vårkanten.
















Missa inte i veckan

Onsdag
Almtuna-Oskarshamn
Knappast några 2 500 på plats i kväll, men det här mötet är grymt viktigt för Almtuna om man vill ha kontakt med lagen strax ovan playoffstrecket.
Gränbyhallen, kl 19.00.

Fredag
Uppsala-Norrköping
En småtrög start hittills på den här säsongen och fansens tålamod börjar så smått att tryta. Det är dags för det stjärnspäckade Uppsala att börja leverera.
Fyrishov, kl 19.04.

Söndag
Sirius-Västerås
Uppsalapubliken är svårtflörtad vintertid. 751 åskådare mot Tillberga och 610 mot Falun, men Västerås borde väl ändå borga för fyrsiffrigt. Och då menar jag inte resultatet.
Studenternas kl 17.00.



VECKANS VÄRSTING
2557 åskådare i Gränbyhallen på Almtuna-Leksand - samtidigt som Sveriges fotbollslandslag spelar en avgörande EM-kvalmatch mot Lettland - är starka papper. Ed Belfour är allsvenskans starkaste publikkort för dagen, det är en förklaring. En annan är att ishockeyn ofta är vinnaren i konkurrensen om publiken.

VECKANS CITAT
"Var tionde dopad klarar doptest"
Rubrik på SVT-text sedan Karolinska institutet släppt sin avhandling om att var tionde svensk har en genförändring som innebär att bruk av anabola steroider inte kan avslöjas vid ett test.

VECKANS FLYTT
Har fortfarande svårt att se flytten av bandyfinalen till Göteborg som något annat än ett skott i foten. Faktum är att jag bara kan komma på en enda spelplats som vore ännu mer korkad, sett ur ett strategiskt perspektiv; Malmö. Så det är väl bara för skåningarna att börja projektera för en bandyhall redan nu.



VECKANS ÖVERTAGANDE
Göteborgs kommun har för övrigt redan blivit ägare till en bandyhall. Redan några dagar efter invigningen stod det klart att Ale Surtes 40-miljonersbygge inte klarar finansieringen. Ny ägare till landets tredje bandyhall: Göteborgs kommun. 16 miljoner kronor får skattebetalarna hosta upp för bygget.

VECKANS SKADEGLÄDJE
Jag kan inte hjälpa det, jag log mitt bredaste leende då Mladen Petric gjorde 3-2 för Kroatien på Wembley mot England i onsdags.

TILL SIST
I veckan fick vi veta att tio procent av alla svenskar har en genförändring som gör att anabola steroider inte kan upptäckas vid ett dopningstest. Utan att vara särskilt kunnig i ämnet, gissar jag ändå att Karolinska institutets avhandling lika gärna skulle kunna gälla för vilka människor som helst, oavsett var man bor.
Frågan som genast uppstår är om det går att manipulera fram den genförändringen? Om svaret är ja, blir situationen än mer obehaglig.


Läs mer om