På Valborg bryts segregationen
Sista april är den enda dagen på året som Uppsala inte är en segregerad stad. Tacka studenterna, som är så bra på att festa, för att olika grupper blandas, skriver Zhionous Nowrouzi.
Foto:
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
När jag gick i gymnasiet trodde jag att studenter var en folkgrupp, som gärna höll sig för sig själva. När jag själv blev student insåg jag att min misstanke stämde. Majoriteten av studenterna lever i områden som Kantorn, Studenstaden och Flogsta. De bor i korridorer, dubletter, tripletter och allt vad det nu heter och de umgås nästan uteslutande med andra studenter. De festar oavsett veckodag och helst på nationer. Med tanke på att öl-priset ligger på praktiskt taget detsamma som en Loka på Pressbyrån, är det inte att undra på. De handlar på ICA Väst eller Folkes Livs och äter ihop i sina delade kök. De flesta tränar på Studenthälsan eller Friskis och Svettis, med fördelen att det är billigare där än på andra gym. De har en sån otrolig gemenskap. Och tur är väl det när den egna familjen ibland är långt borta.
Första gången som jag insåg hur många studenter vi har i stan var en sista april. Det var tre år sedan och jag gick andra året på gymnasiet. Normalt brukar Uppsalas yngre befolkning fira Valborg på filtar i Stadsparken, men det året flyttades picknicken till parken bakom Ekonomikum. Hum-C kallade vi det på vårt fjortis-språk.
Studenterna, som syntes så långt ögat kunde nå, uppskattade nog inte det. Vi var gymnasieelever som ockuperade deras område och ville vara med på deras direktsända studentradio. Vi var minderåriga som drack langad sprit och mousserande vin, åt massa jordgubbar och av världens godaste cheesecake, som bara min bästa kompis kunde baka. Och jag minns hur pinsamt alla tyckte att det var att springa upp till Studentstaden, för att få låna toaletten i någon korridor. Vi själva tyckte inte att vi inkräktade på studenternas område.
Ju äldre man blev desto mer längtade man till det liv som studenterna levde. Det var ju de som faktiskt arrangerade Forsränningen, de som fick gå på nation, spruta champagne på varandra och som också skulle bära de vita mössorna. Mycket av det egentliga firandet under Valborg är anpassat för studenter, även om Uppsalaborna också vill vara med om det. Sista april är nog den enda dagen under året, som det inte är lika segregat som det annars är mellan Uppsalas riktiga invånare och studenterna. Det finns en anledning till varför Uppsala invaderas av människor under sista april. Det sägs att det inte firas som det gör här, på någon annan plats i Sverige. Det har man nog främst studenterna att tacka för. Inga är bättre än dem på att festa. I alla fall inte utifrån vad jag har sett.
Lista på Guide för Valborg:
1. Forsränning kl. 10. startar vid Linnéskolan och målet är vid Islandsbron
2. Sillunch serveras nästan överallt
3. Mösspåtagning kl. 15.00 och champagnegalopp därefter