Poängen med att vara student

Adam Beyer är en av UNT:s fyra studentkrönikörer.

Adam Beyer är en av UNT:s fyra studentkrönikörer.

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2007-10-01 11:42
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
KRÖNIKA. I Uppsalas studentliv räknas ålder efter antal terminer. Det spelar ingen roll om du är tjugo eller tjugofem år. Det är om du är på första eller sista terminen som avgör skillnaden. Vi slutar räkna åren samtidigt som vi börjar räkna terminerna. Vi blir ålderslösa men terminsfasta när åldersmåttstocken ersätts av terminsmätaren. Vi studenter rangordnar oss i terminer och mäter oss i poäng. Frågan är när vi blir gamla i studentvärlden?

Alla har vi varit nollor. Före sin första termin på universitet, utan terminer och poäng, är man en nolla. Oberoende vem man är eller vad man har gjort så tillhör man nollorna. Tillsammans nollas man för att sparkas in i studentlivet och dess leverne. Nollningen är en tidsmaskin som eliminerar alla åldersskillnader. Väl i studentvärlden startar terminsräknaren att ticka T1, T2, T3... Vi gör en tidsomställning till att bli studenter. Räknar tiden i terminer istället för i år, från terminsstarten och framåt, för att skapa studenternas egen tidsenhet T.

Tidmätning i terminer (T) är inte alltid en rak linjal. Vad som skiljer sjätte från sjunde terminen är svårt att se, även om tidsskillnaden spelar roll. Det finns en osynlig hierarki som handlar om hur länge man har hållit ut och framför allt hur mycket man har haft för sig i Uppsalas studentliv. Oavsett antal terminer så är din ålder som student också beroende av hur många poäng du har i studentvärlden. Akademiska poäng från dina studier, bostadspoäng från din fastighetskö och viktigast av dem alla studentpoäng från ditt studentliv.

Likväl som man samlar vuxenpoäng i vuxenvärlden plockar man studentpoäng i studentvärlden. Studentpoäng är motsatsen till vuxenpoäng, på samma sätt som studentlivet är motsatsen till vuxenlivet. Poäng i studentvärlden är exempelvis att inte ha fast bostad, anställning eller förhållande. Poängen med att vara student är att inte vara vuxen, utan att under studietiden lära sig att bli vuxen. Det är oklart när man är vuxen men självklart när man är student. Våga vara student - vägra vara vuxen! CSN har gett dig sex år att samla ihop dina studentpoäng. Resten av livet så samlas vuxenpoängen som kommer med åren efter examen.

Har du fattat poängen? Gammal i studentvärlden är inte den som är närmst till att bli vuxen, ung är inte heller den som är närmst till att vara student. Däremot är den som har haft nära till att vara student också nära till att bli vuxen äldst av alla. Gammal är inte den som har varit med längst utan snarare den som har varit med mest. Så ställ inte frågan "- Vilken termin är du?", fråga istället "- Hur många studentpoäng har du?". Flest poäng när man tar examen vinner!


ADAM LISTAR...
...tre typiskt studentikosa men idiotiska impulsköp:
1. Kopieringskort för 20 kronor - i stället för att köpa kopiator eller skrivare själv. Mycket kostnadsineffektivt.
2. Tiokronorskaffe - det värmer för stunden men varar inte i längden. Dags att investera i en egen kaffekokare och termos.
3. Kontantkort 100kr - ringer desperat och laddar på så fort pengarna tar slut vilket resulterar med dyra mobilvanor. Dags att anförskaffa ett riktigt abbonnemang med fast månadsräkning?
Läs mer om