Panzanella – italiensk sallad
6 port. 150 g vitt bröd, dagsgammalt, 2 paprikor, 1 msk smör + 0,5 dl olivolja, 400 g tomater i olika färger, 1 gurka, 1 rödlök, 200 g inlagda kronärtskockshjärtan, 3 msk kapris, 2 msk vit balsamvinäger, 1 kruka basilika, 1 tsk flingsalt, 1 krm nymald svartpeppar.
Rosta brödkuber i 225-gradig ugn tills de är gyllene, skär paprikorna i klyftor, rosta i ugnen med lite olja tills de får färg, dela tomaterna, ta ur gurkkärnorna och gör halvmånar, skala och skiva löken, klyfta kronärtskockorna men spar spadet. Lägg bröd, grönsaker och kapris i en stor skål. Vispa 0,5 dl olja, vinäger och 2 msk olja från kronärtskockorna. Häll över grönsakerna. Strimla basilikan och blanda, strö på flingsalt och peppar, låt stå en stund innan servering.
Flygfän. Se inflygande tranor vid Hjälstaviken. Ornitologen Pekka Westin guidar. Samling 18 vid Hårbyparkeringen, med kikare, fika och kläder efter väder.
Sista chansen. Margareta Ebelings utställning "Från östkust till västkust" med textil, foto, grafik och broderi på Akademiska sjukhuset, ingång 70. Hela dagen fram till 17.00.
Porslin. Den vita vägen: En berättelse om porslinets historia och själ. Allt om ämnet i Kina, Venedig, Versailles, Dublin och Dresden. Magisk facklitteratur av Edmund De Waal.