Tack, men inte överallt!

Marie Westerlund är journalist och är trött på att bli bearbetad.

Uppsala2019-09-09 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Maries måndag

Dessa bisarra annonser som flackar förbi när jag öppnar någon sida (sajt hette det förr) på internet. Nu ska jag tydligen vara intresserad av en rund gummigrej jag ska sätta på kranen för att kalka av den. Ja – jag var tvungen att kolla vad det var för underlig boll som avbildades. Jag behöver ingen avkalkning! Ingenstans! Inga snabba välkomstbonusar eller idiotiska bankerbjudanden heller. Inga nya sätt att ta bort hårstrån. Eller extra långa toapappersrullar. Kan jag få slippa? Jag känner mig översvämmad av uppmaningar. Jag vill inte. Köpa. Något. Mera.

Snacka om spam!

Dagens rätt och dagens tips

Panzanella – italiensk sallad

6 port. 150 g vitt bröd, dagsgammalt, 2 paprikor, 1 msk smör + 0,5 dl olivolja, 400 g tomater i olika färger, 1 gurka, 1 rödlök, 200 g inlagda kronärtskockshjärtan, 3 msk kapris, 2 msk vit balsamvinäger, 1 kruka basilika, 1 tsk flingsalt, 1 krm nymald svartpeppar.

Rosta brödkuber i 225-gradig ugn tills de är gyllene, skär paprikorna i klyftor, rosta i ugnen med lite olja tills de får färg, dela tomaterna, ta ur gurkkärnorna och gör halvmånar, skala och skiva löken, klyfta kronärtskockorna men spar spadet. Lägg bröd, grönsaker och kapris i en stor skål. Vispa 0,5 dl olja, vinäger och 2 msk olja från kronärtskockorna. Häll över grönsakerna. Strimla basilikan och blanda, strö på flingsalt och peppar, låt stå en stund innan servering.

Flygfän. Se inflygande tranor vid Hjälstaviken. Ornitologen Pekka Westin guidar. Samling 18 vid Hårbyparkeringen, med kikare, fika och kläder efter väder.

Sista chansen. Margareta Ebelings utställning "Från östkust till västkust" med textil, foto, grafik och broderi på Akademiska sjukhuset, ingång 70. Hela dagen fram till 17.00.

Porslin. Den vita vägen: En berättelse om porslinets historia och själ. Allt om ämnet i Kina, Venedig, Versailles, Dublin och Dresden. Magisk facklitteratur av Edmund De Waal.

Läs mer om