Uppsala Reggae Festival firar i år 10-årsjubileum. Det musikaliska födelsedagskalaset fick en smakstart på torsdagskvällen, med högklassiga framträdanden, entusiastisk publik och strålande solsken.

Även jubilerande Kalle Baah, som firar 30 år som band i år, gjorde en av sina starkaste insatser med ett set som blev allt annat än rutinspelning. Deras helhjärtade engagemang i sina gamla örhängen, kombinerat med förnyelse i arrangemangen, var ett övertygande styrkebesked.

Tidigare på kvällen hade SKAnsen, en 14-mannagrupp från Uppsala, bjudit på en färgstark och visuellt slående ska-show. Med åtta blåsare och två slagverkare blev det sprudlande ös från första stund. Hälften av medlemmarna var klädda i svarta kläder med vita hängslen och hälften i vita kläder med svarta hängslen, en inte helt vanlig utstyrsel för en reggaespelning. Gruppen gungade i takt, la sig på rygg samtidigt, kastade bananer till publiken och studsade runt i total samklang.

 Med sin poppiga rootsreggae, med inslag av en sorts romantisk dancehall, gjorde Amsie Brown & The Awakening Band ett betydligt mer anonymt intryck. Det var inget större fel på deras reggae, men i jämförelsen med öppningsdagens övriga grupper stod de sig slätt.

 En annan konstellation som gjorde en desto starkare festivaldebut var Roots By Nature, som stod för dansant och tung gladreggae med mycket blås. Deras stora trumfkort var stämsången, och att en del texter var aningen klyschtyngda blir därför bara en mindre anmärkning i kanten.

 En bra start på 10-årsjubileet!