Upsala Nya Tidning firar 125-årsjubileum i år och det ska förstås firas på en mängd olika sätt. Ett är en teaterföreställning som ska spegla tidningens historia, likväl som den samtida utvecklingen i Sverige.

– Man kan säga att vi skildrar Uppsalahistoria genom UNT:s glasögon, säger författaren Ola Larsmo.

Tillsammans med Martin Lindberg har han suttit på universitetsbiblioteket Carolina Rediviva och tittat igenom mikrofilm av tidningssidor, ända sedan Upsala Nya tidning startades 1890. Utifrån det och annan källforskIning har de skrivit ihop pjäsen.

– Ola Larsmo har fokuserat på de större händelsesjoken, som bakgrunden till att tidningen startades i opposition till stadens övriga tidningar som var mörkblå, påskkravallerna och rasbiologiska institutet. Medan jag har mer tittat på notiserna i UNT, som jag tycker är en lokal tidnings själ, säger Martin Lindberg, som tidigare i år skrev och satte upp pjäsen ”Tjock-Steffe” på Uppsala stadsteater.

Nu ska manuset läsas av regissören, Linus Tunström.

– Upprinnelsen till pjäsen kommer från en vag förfrågan från tidningen, men jag tänkte mig det hela från ett annat håll. Yttrandefrihet är en intressant fråga att förhålla sig till och jag tyckte det var spännande att se under vilka förutsättningar som lett till att tidningen alls startades och hur de journalistiska idealen har utvecklats. En lokaltidning som UNT ska ju spegla lokalsamhället, säger Linus Tunström.

I pjäsens centrum finns finns en kvinnlig fiktiv reporter, Britta, som är nyanställd vid tidningen i vår nutid. Hon får göra en tidsresa och då möta UNT:s legendariska chefredaktör 1903 - 1948, Axel Johansson även kallad Koftan.

– Han var liberal och antinazist, men dessutom var han kvinnohatare. Den första kvinnliga reportern på UNT, Bria Ekwall, anställdes först efter hans död, berättar Ola Larsmo.

De båda huvudpersonerna gör en gemensam vandring genom Uppsalahistorien, genom stora världshändelser och hur de uppfattas i staden, lokal politik och uppsalabornas vardag. På detta vis skildras också ett Sverige i förändring, ända fram till vår egen digitaliserade samtid.

– UNT har sedan grundandet varit en del av Uppsalas identitet. När vi nu fyller 125 är vi så glada att Uppsala stadsteater vill sätta upp en pjäs som baserar sig på tidningens historia, säger Charlotta Friborg, chefredaktör och vd för Upsala Nya Tidning.

Det är ännu inte klart vilka skådespelare som ska vara med. Föreställningen ”Ordets makt” har urpremiär 16 oktober.