– I år är det 216 arrangörer som erbjuder 585 programpunkter, men vi vet av erfarenhet att det alltid blir mer än så, säger Malin Lejskog som har det övergripande ansvaret för Kulturnatten i Uppsala 2018.

– Programmet är verkligen roligt i år, med stor bredd. Särskilt kul att så många arrangörer valt att satsa lite extra på ungdomar och barnfamiljer.

Med anledning av 30-årsjubileet har backen upp mot Carolina utsmyckats extra och en liten ändring har skett av gubben på Kulturnattsloggan. Bilden av gubben och månen i den är signerad Ulf Lundqvist, samma man som skapat seriefiguren Assar. Den logotypen har hängt med ända sedan starten.

Artikelbild

| Malin Lejskog

– Det är ju lite speciellt att årets kulturnatt är samma helg som valet. Rent praktiskt betyder det att vi inte kan ha några kulturaktiviteter på Stora Torget, som är upptaget av valstugor, berättar Malin Lejskog.

Hela citykärnan, allt innanför Islandsbron, Carolina Rediviva och Saluhallen, är avstängd för busstrafik och bussarna leds om tillfälligt denna dag.

Men det firas också kulturnatt på institutioner som ligger lite utanför stadskärnan som exempelvis på Gottsunda dans och teater och Medicinhistoriska museet på Ulleråkersområdet.

Förra året, 2017, hade evenemanget 175 000 besökare. De kunde då uppleva 600 programpunkter arrangerade av 204 unika arrangörer på hela 134 olika platser runt om i Uppsala. I år har några spelplatser tillkommit och andra bytts ut.

Artikelbild

| 2008: Fotoutställningen Ecce Homo av Elisabeth Ohlson Wallin drog fullt hus i Domkyrkan.

– Scenen vid Stadshuset har fått flytta till S:t Eriks torg på grund av ombyggnaden. Och Skrotcentralen är tyvärr inte med i år, men vi hoppas de blir med på nytt nästa år, säger Malin Lejskog.

Scener blir det bland annat på Drottninggatan och Fyristorg. Multikulturföreningen kommer att ha planen framför Resecentrum som arena och även i Centralpassagen blir det kulturprogram. Det blir det också i och vid stadens många kulturinstitutioner som Konserthuset, där betoningen ligger på dans och Uppsala stadsteater, som i år satsar lite extra på att visa upp hur det scentekniska arbetet, ”jobbet bakom scenen”, går till för publiken.

Artikelbild

| 2016: Eldshow med Celeres Nordica i Odinslund.

Ingmar Bergman-jubileet kommer förstås att märkas i denne konstnärs födelsestad. Invigningen sker på Uppsala Konsert & kongress och där ska invigningsstalet hållas av Bergmankännaren, tv-producenten och filmaren Marie Nyreröd. Då ska också ett filmklipp visas där han, Bergman alltså, talar om Uppsala.

Kompositören och filmmusikern Matti Bye har komponerat årets invigningsfanfar. Han kommer även att visa ett par filmsekvenser som är inspirerade av Bergman. I kulturnattsprogrammet ingår för övrigt förstås visningar av stumfilm på Slottsbiografen, Bergmans barndoms biograf, och guidade Bergmanvandringar, bland mycket annat relaterat till regissören och författaren.

Artikelbild

| 2013: Allmänna sången från 25 år sedan möte nutida Allmänna sången.

– Ett par av arrangörerna har varit med ända sedan starten. Det är till exempel Missionskyrkan och Waldorfskolans ljusshow, säger Malin Lejskog.

Högstadieelever på Uppsala Waldorfskola har arbetet fram den årliga eldshowen som framförs i Botaniska trädgården.

– Det är ett jätteroligt jobb att sy ihop Kulturnatten. Allt byggs för en enda dag, men det är så inspirerande att se vilken kraft det finns i Uppsalas kulturliv och vad denna dag gör för Uppsala.