– Det är så roligt, så det är inte klokt, säger hon som är van att få svettiga kramar efter sina arbetspass.

En gång i veckan Dj:ar hon, oftast på klubb Pure på Stureplan i Stockholm och ibland på Birkakryssningar. Madelein "Dj Gloria" Månsson är fullbokad ett år framåt.

– Att vara Dj är verkligen en energikick och ett privilegium. Jag träffar en massa fantastiska människor och får dessutom betalt för det, säger hon.

LÄS MER: Här är evenemangen du inte får missa i februari

Under våren är tre tillfällen inbokade på Katalin i Uppsala. Gloria - som också är hennes dopnamn - tyckte att lokalerna verkade passa hennes klubb med åldergräns 50+.

– Vi vill ju inte dansa med våra barn. De som är yngre har andra ställen som de kan gå till, säger hon och tillägger att om någon i ett sällskap är 48 år kan de få komma med ändå.

Musiken hon spelar är allt från storbandsjazz och 50-talsrock till latin, hiphop och house. På en fest för regeringskansliet stod hårdrock högt i kurs. Publiken brukar önska mycket men det tar hon lagom hänsyn till. Hennes mål är att göra publiken som helhet nöjd. Hon är stämningskänslig.

– Jag har en relation med publiken på dansgolvet och det kan vara väldigt olika vilken musik som går hem bäst. En kväll kan en viss låt få hela publiken att dansa med händerna i luften medan samma låt får folk att gå och sätta sig en annan kväll, säger hon.

Men musikintresset har hon inte haft i 72 år. Nej, det kom mycket senare. När Madelein Månssons make blev sjuk var det hon som tog på sig ansvaret att vårda honom själv i hemmet. Han avled efter nio år av svår sjukdom.

– Då mådde jag förfärligt dåligt, både psykiskt och fysiskt. Och bestämde att göra något åt min situation, så jag började leta efter ett gym att träna på, säger hon.

Men det skulle bli svårare att hitta än hon trodde. Hon testade aerobics.

– Där var ledaren en ung tjej med tatueringar som skrek att vi var grymma när vi sprang och samtidigt gjorde high five. Det passade inte mig. Sen testade jag en grupp seniorgympa som inte heller var upplyftande. Den musiken botade inte min depression, säger Madelein Månsson.

Hon var då 62 år och kom på idén att själv utbilda sig till fitnessinstruktör. Hon hade insett att det fanns ett behov.

Kursen var tuff, förutom träningen var det mycket plugg om muskler och senor och BPM, Beat per minute, men hon kämpade sig igen – och klarade kursen. Sen skulle hon söka jobb. Vilket visade sig inte gå på räls för en kvinna som då hunnit fylla 63 år. Till slut fick hon ett positivt svar och har nu kört två pass i veckan i nio år.

– Jag har valt bort spring och hopp men behållit konditions– och styrketräningen. Och mina pass är jämt fulla numera. För att en gympass ska fungera måste man ha bra musik, säger Madelein "Dj Gloria" Månsson.

LÄS MER: Svenskarna tror inte på Owe Thörnqvist i schlagern

Hennes spellistor växte och fick beröm. En vacker dag slog det henne att hon kanske borde bli dj. Hon fick privatlektioner av en väns son och fick lära sig att alltid ha två låtar igång samtidigt och vikten av en snygg övergång. Så var det dags att söka jobb igen. Även den gången mötte hon på motstånd. Speciellt som de flesta klubbar i Stockholm inte öppnade förrän klockan elva och publiken kom inte förrän vid midnatt.

– Det var ju otänkbart för min åldergrupp. Då kom jag på att vi kunde köra innan den vanliga publiken kom dit, från halv sju på kvällen till elva, säger hon som då fick napp på ett ställe.

Tidigare i livet har hon jobbat inom konfektionsbranschen, bland annat 13 år i Brasilien som designer och chef för sömmerskor. Och såklart har hon även varit modell, både på 1960-talet och när hon var över 50 år. Madelein "Dj Gloria" Månsson är beviset för att det går att hitta en ny karriär senare i livet.

– Jag har nog alltid hittat på nya saker. I skolan kallade de mig entreprenör.

Fotnot: Dj Gloria spelar på Katalin, 4 februari, 18 mars och 13 maj.