Det har gått 35 år sedan den första boken om Sune Andersson. Sedan dess har Sune, som allra först dök upp i radio 1983, varit huvudperson i en lång rad böcker samt flera tv-serier och filmer.

Lagom till jul ska del två av den senaste uppsättningen filmer ha premiär. Uppföljaren till fjolårssuccén innebär en återkomst för både Elis Gerdt (Sune) och hans familjemedlemmar från förra filmen.

Dessutom har rollistan utökats med bland andra Tomas von Brömssen i rollen som Sunes morfar.

Artikelbild

| Den nya Sune-filmen har spelats in bland annat vid Härlanda Tjärn i Göteborg. Precis som i förra filmen spelar Baxter Renman lillebror Håkan, Sissela Benn mamma Karin och Fredrik Hallgren pappa Rudolf.

Förra filmen var ju min första stora grej och det var något av det roligaste som jag har gjort. Att komma tillbaka har varit ännu roligare. Teamet är otroligt och det är jättebra kemi på inspelningsplatsen, säger Elis Gerdt.

Klassen eller morfar?

Det är ett svårt beslut som står i centrum för den nya filmen, där Sune slits mellan en klassresa och morfars bröllop.

Sune vill ju innerst inne åka på klassresan, men så säger han ja till bröllopet med morfar. Sedan försöker han med alla sina krafter komma tillbaka till klassen från det här bröllopet, säger Elis Gerdt.
Artikelbild

| "Min första actionfilm sedan 1984", säger Tomas von Brömssen om den actionfyllda nya Sune-filmen.

I den processen lurar han morfar och det blir mycket drama.

Det blir också mycket action, berättar Elis Gerdt och Tomas von Brömssen nästan i munnen på varandra. Det är också en av de mer fartfyllda scenerna – en tur med en ribbåt, en snabbgående gummibåt – som båda lyfter fram som favoritscenen.

Artikelbild

| Sissela Benn, som spelar mamma Karin, sminkas inför en av scenerna i den nya Sune-filmen.

Jag har sagt att det här är min första actionfilm sedan 1984 då jag spelade i ”Mannen från Mallorca”, säger Tomas von Brömssen.
Det var länge sedan jag fick hoppa in i rullande bilar, åka ribbåt och använda motorsåg.
Artikelbild

| Dragkampen mellan en klassresa och morfars bröllop står i centrum för den nya Sune-filmen, där Sissela Benn och Fredrik Hallgren återkommer i rollerna som Sunes föräldrar.

Långa dagar

Medierna har bjudits in till den näst sista inspelningsdagen, nära en badbrygga i Härlanda tjärn i Göteborg där bland annat en av bröllopsscenerna ska spelas in. Marika Lindström går runt och väntar i en stor bröllopsklänning, lite längre bort står en grupp finklädda statister.

Ett litet ösregn orsakar en kort men febril aktivitet, men strax är solen framme igen.

Det är bara två dagar kvar. Så man är lite sliten faktiskt, alla går omkring med lite tom blick, säger Fredrik Hallgren, som är tillbaka som Sunes pappa Rudolf.
Vi har haft tur, allt har funkat. Men vi har haft lite väderstrul. Det har regnat, sedan plötsligt strålande sol.

Sissela Benn, som spelar Sunes mamma, fyller i:

Ja, det blir väldigt långa dagar. Får man inte en scen en viss dag så kan allt haverera, så varje arbetsdag blir så sjukt viktig, säger hon.
Den här filmen utspelar sig också under väldigt få dagar, så det är många scener som går i följd. Så det kan bli väldigt konstigt när man filmar olika dagar med helt olika väder.

Filmen, som ännu inte fått något officiellt namn, ska ha premiär den 20 december.