Det är svårt att på förhand säga vad som blir en hitlåt. Som så mycket annat handlar det ofta om tajming. Något som Albin Johnsén verkligen fick erfara när låten "Din soldat" under senvåren fullkomligt exploderade i högtalarna runt om i Sverige.

– Det går inte att sitta och tänka att "nu ska jag släppa en youtube-hit", för det är så många delar som ska stämma in för att det ska gå som det gick. Jag tror att det för oss var en kombination av att släppa en upptempolåt lagom till våren, en stark refräng, Kristin Amparos fantastiska insats och produktionen bakom, säger han.

Då låten kom ut hade Albin Johnsén varken skivbolag eller marknadsföring i ryggen utan beskriver det som ett klassiskt exempel på vad sociala medier kan vaska fram själva.

Artikelbild

| Rekordlåt. Albin Johnsén släppte sommarhiten "Din Soldat" och spelar på fredag i Uppsala.

– Det känns jättekul att den lyckades ta sig igenom filtret av låtar som släpps varje dag och att människor delade den. Det råder ett annat klimat i dag då sociala medier och bloggar har så stor makt och det är inte längre säkert att man från början behöver ha ett skivbolag. Men sedan ska man inte heller underskatta deras inflytande. "Din Soldat" hade aldrig blivit en så stor hit om inte Universal hade plockat upp den.

Det är nu två år sedan Albin Johnsén bestämde sig för att satsa på solokarriären. I början gick det trögt och två singlar floppade. Men så träffade han Mattias Andréasson, mest känd från gruppen E.M.D., och de började att skriva musik tillsammans. Den första låten var just "Din soldat".

– Sedan dess har vi jobbat som en duo, jag skriver texterna och han producerar och gör musiken. Vilket är tur för jag är riktigt omusikalisk. Jag kan varken spela några instrument eller sjunga. Och jag är tondöv – det är helt sant! Men rappa kan jag, och skriva.

Albin Johnsén gick aldrig ut gymnasiet men har hela livet haft musiken som prio ett i livet. Han säger att det alltid varit hans jobb, trots att han har försörjt sig på extraknäck inom restaurangbranschen.

– Jag har haft drivet med mig från början och det har tagit mig så här långt. Vi får se hur det går sedan.

När låten "Din soldat" var inspelad så började duon att fundera och kom fram till att de ville att Mattias Andréassons klasskamrat från Musikhögskolan skulle sjunga på den – Kristin Amparo.

– Jag kände inte henne personligen, men de flesta som håller på med musik känner till hennes talang. Så jag skickade iväg ett mejl med låten och frågade rakt på "vill du sjunga på den här?". Och hon nappade direkt! Det har verkligen varit ett lyckat samarbete och nu har vi spelat in en låt till tillsammans.

Låten, som Albin Johnsén är ganska hemlighetsfull om, kommer att släppas som singel till hösten. Senare kommer den även att följas av ett ep-släpp och nästa år kommer ett album. Men frågan är, hur känns det egentligen att försöka följa upp en sådan hit?

– Det är inte det lättaste men vi är alla medvetna om att den hit vi haft är väldigt ovanligt att få. Jag känner ingen press att försöka överträffa det utan hoppas att den öppnar dörrar för nästa låt. Men jag är såklart jätteglad över "Din soldat" och allt den gjort för mig. Även om allt annat floppar är jag nöjd.

I kväll kommer Albin Johnsén till Uppsala för att spela på Flustret och tar då med sig Kristin Amparo. Det blir första spelningen i Uppsala och han utlovar bra drag.

– Vi kommer köra en klubbspelning i högt tempo. Det blir mest låtar från min senaste ep – och "Din soldat" såklart!