Uppsalabon och tidigare UNT-medarbetaren Gunnar Carlsson var en av de studenter som sjöng "Happy birthday" till Brigitte Bardot. Att han och de övriga studenterna befann sig vid Flustret berodde på att de engagerats som statister till filmen "Don Juan ou Si Don Juan était une femme" ("Don Juan eller Om Don Juan vore en kvinna"). Filmen, som blev Brigitte Bardots näst sista, tycks aldrig ha gått upp på svenska biografer och räknas inte som någon av regissören Roger Vadims mer lyckade filmer.

– Vadim, Bardot och filmteamet kom till Uppsala i slutet av september 1972. Som jag minns det bodde de på Hotell Gillet ett par dagar, berättar Gunnar Carlsson.

Han hade börjat vikariera på Upsala Nya Tidning, men läste också historia vid universitetet och bodde i Östgöta nations studentbostäder på Nedre Slottsgatan. En dag ringde någon från nationen och sade att det behövdes statister till inspelningen av Don Juan-filmen.

Artikelbild

| Brigitte Bardot och Jane Birkin i en scen från filmen "Don Juan ou Si Don Juan était une femme".

– Först trodde jag att det var ett skämt. Men jag och många andra på Östgöta nation och kanske ytterligare några studentboenden i närheten tackade förstås glatt ja. Vem ville inte vara med i en film med Brigitte Bardot?

Tanken var att de omkring 150 studenterna skulle fira midsommar iförda studentmössor inför filmkamerorna i närheten av Flustret där en midsommarstång hade rests.

– Det här var ju i slutet på september så filmfolket fick kratta undan höstlöven och försöka undvika att filma färgskiftningarna i träden, minns Gunnar Carlsson.

Några tagningar tillsammans med Bardot var han inte med om. Däremot blev det ett kortare, kaosartat möte mellan stjärnan och Uppsalastudenterna.

– Vi hade ju fått anvisningar om var vi skulle stå och hur vi skulle röra oss. Men när Brigitte Bardot plötsligt dök upp så rusade alla fram mot henne. Jag stod ett par meter från henne och minns att jag tyckte att hon var oerhört hårt sminkad.

Just den dagen, 28 september, fyllde Bardot 38 år. Det fick studenterna att unisont sjunga "Happy birthday" vilket Brigitte Bardot tycks ha uppskattat av bilden intill att döma. Någon ersättning för insatsen fick inte Gunnar Carlsson och hans kamrater. Däremot bjöds de in till en fest på Flustret.

Under de följande dagarna gjordes fler inspelningar i stan, bland annat vid Universitetshuset och Östgöta nation. Då hade Gunnar Carlsson inte tillfälle att vara med eftersom han var uppbokad av inhopp på UNT där han senare kom att tillbringa större delen av sitt yrkesliv, bland annat som nyhetschef.