Det var sommaren 2009 som Uppsalaprofilen Anna-Karin "Ako" Nytell Oldeberg fick igenom sin idé att låta Abbas musik vara tema för en allsångskväll. Åren dessförinnan ledde hon allsångkvällar med ett blandat program. Den traditionen satte sig aldrig riktigt, till skillnad från de renodlade Abbakvällarna.

Att Abba-allsången nu går in på tionde raka säsongen beror inte bara på att Benny Anderssons, Björn Ulvaeus och Stikkan Anderssons låtar har en särskild plats i svenskarnas hjärtan.

– Det blir alltid en varm och trevlig atmosfär de här kvällarna, säger Ako som har med sig samma band som vanligt plus den friskvårdskör, Akodemiska kören, som hon leder.

I husbandet Mantix ingår Ulf Holmberg, Arvid Nerdal, Kjell Haraldsson, Göran Holmberg och Putte Saavedra. Christer Engqvist från Sveriges Radio Uppland är i vanlig ordning konferencier.

Genom åren har gästartister som Gunilla Backman och Birgitta Wollgård varit med på allsångskvällarna, men i år blir det Ako och Parksnäckanprofilen Kent Wennman som kommer att göra några låtar var.

– Alla Abbalåtar är ju inte allsångsvänliga och det är sådana som Kent och jag kommer att göra, säger Ako.

"Slipping through my fingers" är ett sådant exempel.

– Det är ju en väldigt vacker sång som nog inte var så känd innan Mamma Mia-filmen kom.

"Andante, andante", "The visitors" och "Tiger" hör också till kategorin "ej sönderspelade Abbalåtar" liksom "Why did it have to be me?", där Kent Wennman kommer att göra en countrydoftande version av den boogie woogie-gungande originalinspelningen med Björn Ulvaeus vid mikrofonen.

Till de låtar som publiken däremot förväntas sjunga med i hör "Mamma Mia" och "Dancing Queen" plus några med svensk text som "Ring ring" och "Fernando".

Abba har ju spelat in två nya låtar. Det kanske kan bli något för 2019?

– Ja, det är mycket möjligt. Jag träffade faktiskt Benny Andersson för inte så länge sedan. Då spelade han upp en del nytt materialet på sin flygel, fast inte de nya och superhemliga Abbalåtarna, berättar Ako som också fick ta ton med Benny som ackompanjatör.

Det var förstås stort för en 60-talist som växte upp med Abba under skolåren på 70-talet. Ako tillhörde de tjejer som sjöng eller mimade till Abba med hopprepet som mikrofon så ofta tillfälle gavs.

Senare i sommar återvänder Anna-Karin Nytell Oldeberg till Parksnäckan för en konsert med Cornelis-tema tillsammans med bland andra Jack Vreeswijk och Claes Janson.

– Cornelis sånger skulle nog också kunna fungera som tema för en allsångskväll, funderar Ako.