Galan "Artister spelar för Nanna" arrangeras på Birger Jarl i Uppsala. Förutom Wollter och Jansson uppträder bland andra Uppsalagruppen My heart is a metronome och jazzpianisten Emil Ingmar. Konferencier är Sveriges Radio Uppland-profilen och ståupparen Christer Engquist.

– Det är helt fantastiskt att galan blir av och att så många vill vara med. Själv kommer jag att stå på scenen i den mån jag orkar, säger Nanna Sveinsdóttir.

Under hösten 2018 upptäcktes att sångerskan och låtskrivaren Nanna Sveinsdóttir drabbats av instabilitet i nackkotpelaren till följd av dels den ovanliga sjukdomen Ehlers-Danlos syndrom (EDS), dels en olycka 2017. Hon har ständig smärta, tinnitus och minnessvårigheter. Den operation som krävs för att rädda hennes liv är inte godkänd i Sverige. Svenska myndigheter är också restriktiva med att betala för ingreppet som utförs i flera andra europeiska länder. Det betyder att Nanna Sveinsdóttir tvingas stå för de 800 000 kronor som operationen kostar.

Artikelbild

| Nanna Sveinsdóttir tillsammans med sin hund Samba som är ett stort stöd.

– Hittills har jag fått in 160 000 kronor via en Facebook-insamling. Hoppet är att galan nu på lördag ska ge en del pengar plus att jag har närstående som kommer att hjälpa mig med resterande belopp, säger Nanna Sveinsdóttir, som ska opereras på ett sjukhus i Barcelona 28 februari.

– Det är egentligen två stora operationer som ska göras. Bara vetskapen om att mitt huvud efter ingreppen kommer att sitta fast ordentligt på kroppen känns lugnande

Sedan en tid är hon åter bosatt i Uppsala efter att ha tillbringat större delen av fjolåret på Öland. I början av 2018 tog hon och sambon Pär Stenberg över Borgholms Bio och planerade att göra ett kulturcentrum av den vackra byggnaden från 1920. Så har det också blivit även om verksamheten nu sköts av bions vänförening.

– Det var när Claes Janson och Arnesen Bluesband spelade hos oss i början på november som fröet till galan såddes. Sedan har det hela växt och nu har vi skapat en helkväll med mingel, buffé, musik, underhållning och lite information om EDS, säger Nanna Sveinsdóttir och berättar att entréavgiften oavkortat går till operationen.

Artikelbild

| Nanna Sveinsdóttir ska opereras i Barcelona 28 februari

Om hon mot alla odds beviljas pengar av staten i efterhand ska de insamlade medlen användas till årliga utbildningsinsatser kring EDS.

– Förhoppningen är att i framtiden kunna ordna sådana event på Borgolms Bio, säger Nanna Sveinsdóttir.

Artikelbild

| I november kläckte Nanna Sveinsdóttir tillsammans med vännen och kollegan Claes Janson idén att arrangera en stödgala.

Fotnot: Entréavgiften till stödgalan är 300 kronor som senast 11/1 swishas till 0736731673. Glöm inte att ange ditt namn.