– Vi har med oss tre fulla långtradare med scenteknik, ljus och ljud på den här turnén. Det är mer än vad vi brukar ha, berättar Michael Malmgren, basist i bandet.

Efter premiären på Rondo i Göteborg förra hösten fortsatte de ge showen på Cirkus i Stockholm, där den spelades för fulla hus hela våren. I höst tar Bo Kaspers orkester showen som fått titeln "Allt ljus på oss" vidare på stor arenaturné till tolv städer i landet, där besöket på IFU arena i Uppsala är i mitten.

Musikerna berättar att det var produktionsbolagets idé att göra något annat än en vanlig arenakonsert, en mer tematiskt sammanhållen scenshow. De har fått hjälp med "hur de ska gå och stå" av regissören Hans Marklund. Anders Lundin, välkänd programledare från bland annat "Allsång på Skansen" och författare till pjäsen som gavs i vintras på Uppsala stadsteater "Ett skri i natten", har hjälpt dem att vässa mellansnacket mellan låtarna.

Artikelbild

| Bo Sundström

– Vi har tagit några steg bakåt och fått betrakta oss själva och vilka vi har blivit. Det har hänt mycket med oss sedan vi började: Vi har fått barn och några av oss har skilt sig. Det är roligt att se vad vi faktiskt har åstadkommit musikaliskt och fått vara med om i livet, vi har ett helt annat perspektiv nu, säger Bo Sundström, bandets sångare och gitarrist.

Bo Kaspers orkester består av förutom Bo Sundström och Michael Malmgren också av Fredrik Dahl på trummor och Mats Schubert, klaviatur. Denna gång är de förstärkta med Pablo Cepeda på slagverk, John-Erik Bentlöv, trumpet, Björn Jansson, saxofon och Robert Östlund på gitarr.

Orkestermedlemmarna berättar att showen är uppbyggd runt grupper av låtar som knyts ihop tematiskt. Med ljussättning och kringsnack skapas speciella stämningar som passar varje låtgrupp. Bandmedlemmarna har också fått ta danslektioner för första gången i sina liv. Regissören Hans Marklund är dansare och koreograf i botten och är nog mest känd för de scenshower han har regisserat med artister som Lena Philipsson, Peter Jöback och inte minst tretton säsonger med krogshowen R.E.A. Men några stora likheter med hans tidigare produktioner har inte denna show.

– Vi tycker att vår musik är mer intressant än vad vi själva är, säger Bo Sundström.

Artikelbild

| Michael Malmgren

– Men det blir som en resa som publiken är med på och låtarnas miljöer får styra stämningen i övrigt, med ljussättningen, säger Michael Malmgren.

Någon egentlig röd tråd eller handling finns inte. Ej heller något nytt album att hämta material från. Däremot ska de starta arbetet med ett nytt album när denna turné är avslutad.

Artikelbild

| Frredrik Dahl

När jag frågar om deras förhållande till Uppsala blir det liv i luckan. De älskar staden och att spela här. Kanske för att deras allra första spelning utanför Stockholm 1991 var på Norrlands nation, samma år bandet bildades. I stort sett är det samma medlemmar då som nu. Något som kanske inte är så vanligt inom populärkulturen.

– Vi har alltsedan dess haft vår förankring i städer med mycket studenter. Men det här är också en stad med gott om bra spelställen som Katalin, både gamla och nya och Sten Sture, där vi haft turnéstart ett par gånger och spelat på en nyårsafton, säger Bo Sundström.

Artikelbild

| Mats Schubert

Men efter en scenshow med Bo Kaspers, vad återstår då att göra, en musikalfilm baserad på äldre låtar?

– Det är kul att vi gör en show. Men någon film baserad på våra låtar har aldrig varit på tal. Fast om Cher säger att hon vill vara med så skulle jag acceptera direkt, säger Mats Schubert.