Barn och unga Grupptryck

Stadsbibliotekets barnavdelning

3/2 Tioåriga Maya Runhagen går i fyran på Hågadalsskolan i Uppsala. Hon har tröttnat på trakasserier och grupptryck i skolan. Därför har hon bestämt sig för att göra något åt saken. Nu föreläser hon om grupptryck. Den här föreläsningen vänder sig till barn i åldern 7–12 år, men föräldrar är också välkomna.

Artikelbild

| "Bananmannen" sist det begav sig, 2013. Här med Mats Tielman Lindberg och Björn Dahlman.

Bananmannen

Gottsunda Dans och Teater

12/2 Bananteaterns föreställning "Bananmannen" är tillbaka, men en ny ensemble och en uppdaterad version. Klaras föräldrar är nyskilda och hon flyttar emellan så ofta att hon aldrig hinner packa upp banankartonerna. Inte heller kan hon koncentrera sig på skolarbetet. Men en dag hittar hon en superhjälte i en av kartongerna. Det här är en fartfylld och komisk och samtidigt djupt allvarlig föreställning om ensamhet, om att bli sedd och våga vara den man är och om fantasins och lekens helande kraft. För 6-12 år.

Skulpturfestival

Vasaparken vid Biotopia

18/2 Barnens snöskulpturfestival är också tillbaka. Här kan alla barn (och deras vuxna) låta fantasin flöda och skapa allt mellan himmel och jord av snö. På plats finns verktyg, silkespapper och annat som är bra att ha, till exempel snö. Tillsammans blir alstren en snöskulpturpark. Så ta på galonbyxorna och gå dit. Pågår till 23/2.

Grafiska tekniker

Uppsala konstmuseum

20/2 Konstmuseet har en utställning med grafik. Där får du lära dig om olika grafiska tekniker och hur de har använts, från 1600-talets kopparstick till i dag. I verkstan är det sedan fritt fram att prova på djuptryck – att rista linjeteckningar i plast, färga in och trycka på fuktigt papper. Pågår till 23/2.

Obs! Superviktigt!

Den Lilla Teatern

24/2 Minna Krook Dans gästar Uppsala med föreställningen "Obs! Superviktigt!" Där tas viktiga frågor upp på största allvar, sånt som är bra att veta om livet när man är barn. Till exempel: Var på en hund kan man klappa? Var på en kompis kan man klappa? Vet vuxna allt? Måste man sova? Varför är det dumt att ljuga? Med humor och viga kroppar går denna dansiga och pratiga föreställning igenom livets ABC. Från 4 år.

tina.lovrander@unt.se