Många av de cirka 150 artister och kringpersonal som årligen kommer till reggaefestivalen anländer med turnébuss till Uppsala. Det beror både på komfort och miljötänk.

– Om en artist uppträtt i norra Tyskland, i något av våra grannländer eller i södra Sverige och ska åka till Uppsala så är en bekväm buss ofta att föredra framför flyget, säger Yared Tekeste.

Många av de medverkande artisterna är bosatta i länder som Jamaica och USA. För att ta sig till de Europa är de beroende av flyg. Men att flyga in artister från andra kontinenter enbart för en spelning i Uppsala förekommer knappast. Det skulle inte gå att få ekonomi i en sådan bokning, enligt Tekeste.

– Det har i och för sig hänt någon enstaka gång, men det är länge sedan. Reskostnaderna blir högre än gaget.

I stället bokar festivalen artister som redan befinner sig i Europa, vilket i och för sig ofta innebär flyg på åtminstone någon delsträcka innan Uppsala nås. Men att kopiera Helsingborgs konserthus beslut och sluta boka artister som flyger är inte aktuellt för reggaefestivalen.

– För oss skulle det betyda att kvalitén naggades i kanten, säger Yared Tekeste.

Även Klaus Pontvik, Uppsala internationella gitarrfestivals chef, skriver i ett mejl till UNT att deras koncept bygger på att boka artister som befinner sig på turné i närområdet. Samtidigt betonar han att ”det är artister från andra delar av världen som är själva tanken med evenemanget.”