Bellman styrde in honom på 1700-talet

När Niklas Natt och Dag kommer till Bokens dag i Uppsala är det med en våldsam och smutsig berättelse från 1700-talets Stockholm. – Det är deprimerande att vi inte har kommit längre sedan dess, säger han.

Niklas Natt och Dag slog igenom stort med debutromanen "1793". Nu kommer uppföljaren "1794".

Niklas Natt och Dag slog igenom stort med debutromanen "1793". Nu kommer uppföljaren "1794".

Foto: Thron Ullberg

Litteratur2019-10-10 07:00

En värld av fattigdom, våld och alkoholdränkt misär möter läsaren i Niklas Natt och Dags nya roman "1794". Det har inte direkt blivit ljusare sedan hans debutroman, "1793", som var den första delen i en planerad trilogi.

– Också riktiga historiker har kämpat mot bilden av 1700-talet som en ljus tid. Stockholm var en skitig stad som växte för fort. Även Bellmans texter, om man bortser från "Fjäriln vingad" och sådant, är ju hardcore socialrealism, säger Niklas Natt och Dag.

Det var faktiskt med Carl Michael Bellman som Niklas Natt och Dags intresse för 1700-talet började. Som tonåring introducerades han till Bellman av den satiriska serietidningen Arne Anka, där man drog många paralleller till skalden och hans värld. 

– Jag började lyssna på Fred Åkerström, snodde en bok på högstadiebiblioteket och försökte börja spela gitarr. Den musik man lyssnar på som tonåring blir man aldrig av med och för mig blev det Bellman.

Trots allt mörker som beskrivs går det att hitta ljuspunkter i Niklas Natt och Dags böcker. Fröet till ett modernt rättsväsende, till exempel. Själv säger han att det fina med 1700-talet just är att många av de idéer vi förknippar med det moderna Europa föddes då.

–  Men jag blir mest deprimerad över att vi inte har gjort mer av det. Efter blodiga krig och den franska revolutionen tänker man att vi borde ha lärt oss, men nej. Sedan kom industrialiseringens hårda utnyttjande av arbetarna och första världskriget. Och som om inte det räckte kom andra världskriget och sedan atombomben. Det är en tråkig insikt att vi inte har kommit längre.

Du nådde stora framgångar med första delen av trilogin, som såldes i över 250 000 exemplar bara i Sverige. Hade du väntat dig att det skulle gå så bra? 

– Jag var fullt medveten om att ödet för en debutförfattare är att du säljer dåligt. Så när den hade sålt 600 exemplar ringde jag pappa och sade "fattar du hur många det är!". Jag hade målsättningen att sälja nog för att få ge ut en till bok och kalla mig författare. Så framgången var väldigt oväntad.

Den 15 oktober kommer du till Bokens Dag i Uppsala. Vad kan man vänta sig av din läsning ur "1794"?

– Det blir 1700-talsmässig otidsenlig stockholmska och så mycket inlevelse jag kan uppbåda. Jag har aldrig läst högt ur boken förut, så jag vet inte hur det kommer att kännas. Vad som helst kan hända!

Bokens Dag

UNT:s Bokens Dag hålls i Universitetsaulan 15 oktober. Medverkande författare är Niklas Natt och Dag, Monika Fagerholm, Karolina Ramqvist, Ulrika Knutson, Jonas Bonnier och Torbjörn Flygt.

Biljetter går att köpa i UNT:s butik på Kungsgatan 47 i Uppsala, eller hos Tickster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!