Hon är biomedicinare och doktor på diabetes, jobbar heltid i ett biotekniskt företag i Uppsala, har tre barn och hinner ändå skriva romaner och noveller.

– Jag skriver var som helst. Hemma vid köksbänken. På flygplatser, när jag reser i jobbet, säger Eva Ludvigsen.

Från det sakligt korrekta, konkreta språket i vetenskapliga artiklar har hon tagit ett rejält hopp till den luftigare prosan i kärleksromaner.

Artikelbild

– Folk tror att jag skriver faktaböcker eller möjligen deckare. Det är mer accepterat att man funderar på olika sätt att ta livet av folk, än att man går och tänker på kärleksintriger...

Hon debuterade 2013 med romanen Lova på Franks Förlag. Nya boken "Här och nu" fick sin release 8 maj på biblioteket i Vänge, med efterföljande korvgrillning hemma hos familjen. 21 maj kommer hon till Uppsala stadsbibliotek. Men då handlar det inte mest om den nya romanen, utan om novellantologin "26 nyanser av Sverige", utgiven på Ordberoende Förlag.

Novellsamlingen föddes i facebookgruppen "Författare på facebook". Novellister från hela landet skickade in sina texter anonymt till förlaget, där en jury valde ut 26 noveller för publicering.

Eva Ludvigsens novell "Eftertexterna rullar på och fiolerna spelar" blev antagen och hon kunde andas ut.

– Under väntetiden var det jobbigt att inte veta om novellen skulle bli antagen, säger hon.

Att debutromanen "Lova" refuserades av fem förlag och fick genomgå en språklig putsning innan den publicerades, var däremot helt okej.

– Att man blir refuserad från Bonniers och Norstedts hör ju till... Och jag har en del problem med språket för att jag är dansk-svensk.

Frank förlag lades ner. Nya romanen "Här och nu" är publicerad på Idus förlag i Göteborg. Och mer bearbetad när det gäller språket.

Båda böckerna är lättlästa berättelser om kärlek.

– Men mitt mål är att skriva en bok i varje genre. Fast poesi... jag vet inte.

En tredje roman blir klar före sommaren.

– Den är tänkt för unga vuxna och handlar om första terminen vid Uppsala universitet. Om att flytta hemifrån, betala räkningar och fixa mat. En kille som ska bli jurist och en tjej som vill arbeta för läkare utan gränser möts, berättar Eva Ludvigsen.

Denna tredje roman handlar också om mötet mellan arbetarkultur och akademi. Något som hon själv upplevt med en pappa från akademisk Köpenhamnsmiljö och mamma från skogshuggarmiljö i Härjedalen.