Nej, bland deltävlingarna i årets Melodifestival stod sig inte sista deltävlingen i Lidköping särskilt väl. Däremot fanns här inslag som slog an en sträng i hjärtat: Talangen Bisharas skrällresa till Melodifestivalfinalen och veteranen Ann-Louise Hansons sång om saknaden efter väninnan Lill-Babs. Men bra schlagerlåtar? Nja.

John Lundvik gick med rätta till final med "Too late for love", en hyfsat tidlös och medryckande gospelpoplåt, rejält segerpeppig och mycket välsjungen med en klassisk tonartshöjning i slutet. Störst avtryck gjorde dock talangen Bishara, med en historia som är lätt att ta till sig: Unge Bishara upptäcktes alldeles nyligen, först av en musiklärare och senare en talangscout – och före framträdandet i Lidköping var skolmatsalen den enda "scen" han stått på. Han lät förvisso färsk, men som ett riktigt stjärnskott likaväl. Han har dessutom en stark ballad i "On my own".

Veteranerna har inte haft det så lätt i årets Melodifestival och Ann-Louise Hanson, som ställde upp för fjortonde (!) gången, blev inget undantag. Hennes rara låt om saknaden efter väninnan Lill-Babs räckte varken till final eller Andra chansen. Till Andra chansen gick dock omgångens andra veteraner, Arvingarna, med sin käcka dansbandspopdänga "I do". Nästan lite frejdig och enkel i överkant, men med en chans till kan den nog växa till sig.

Också Lisa Ajax gick till Andra chansen med en skaplig, men väl gapigt sjungen, ballad: "Torn".

Platta Pagan Furys svustiga rock (fast utan rock) och Anton Hagmans anonyma "Känner dig" åkte med rätta ut direkt.

Nej, sista deltävlingen var ingen jättehöjdare. Allra bäst var, ironiskt nog, programledarna Eric Saade och Sarah Dawn Finer. De överskuggade alla med sin nya gemensamma singel "Ljuset", skriven av Tomas Andersson Wij och Johan Röhr. Intäkterna från singeln kommer att gå till Radiohjälpen, vilket blev en trevlig överraskning från de två som varit bäst ur årets över lag mycket lyckade programledarkvartett.