Samtidigt som folkhögskolan fyller halvsekel, firar Biskop Arnös författarskola 30-årsjubileum. Just på lördag går de båda jubileerna samman i en kavalkad av författare, varav de flesta har gått författarskolan, en skrivarskola där en stor del av eleverna verkligen har blivit publicerade författare.
Författarna, mest svenskar, men också några författare från grannländerna, läser från utomhusscenen. Läsningarna varvas med fiolspel av Anna Lindal och ljudkonst av Hanna Hartman. Kvällen avslutas med en konsert av Tom Malmquist. Alla tre musikerna har också gått författarskolan.

Författare och kritiker brukar mötas på Biskops Arnö för seminarier och kurser. Men det är interna möten. Nu ville Ingmar Lemhagen och hans lärarkollegor på Biskops Arnö bjuda en allmänt litteraturintresserad publik på en författarkavalkad.
- Jag har haft den här idén i femton år. Tänkte kalla det poesistämma först, men vi vill ju inte ha enbart poeter. Det fick bli litteraturfestival. Det finns inte många sådana i Sverige, till skillnad från i Norge, där var och varannan by har litteraturfestivaler, säger Ingmar Lemhagen.
Han är själv poet, men sedan länge verksam som lärare på Biskops Arnö. Som sådan har han sett många av lördagens gästande författare som skrivarelever för längre eller kortare tid sedan.
- Vi använde oss av det som en urvalsprincip, att de har gått vår författarskola. Men alla som läser är etablerade författare och gästar oss i egenskap av just det, säger han.

För de författare som kommer från Danmark, Norge och Finland har Nordiska kulturfonden ställt upp med pengar. För att ha råd att engagera de svenska författarna har folkhögskolan sökt och fått pengar från Svenska Akademien.
- Vi har sökt pengar från ytterligare ett håll, som vi hoppas på, säger Ingmar Lemhagen.
Flera av lördagens författare är prisbelönta och mycket uppmärksammade. Till exempel finlandssvenska Monika Fagerholm, som fick Augustpriset 2005 för romanen Den amerikanska flickan, och Sara Stridsberg, som tilldelades Nordiska Rådets litteraturpris 2006 för romanen Drömfakulteten och strax efter sin läsning på Biskops Arnö far till Universitetsaulan i Uppsala för att ta emot Gustaf Frödingstipendiet från Uppsala studentkår.

Bland författarna märks också UNT-medarbetaren Peter Fröberg-Idling, vars essäistiska reportagebok från Kambodja, Pol Pots leende, fått goda recensioner och resulterat i debatter i medier.
- Jag gick grundkursen i författarskolan 1998-99, hade pluggat litteraturvetenskap och journalistik och sökte mig till Biskops Arnö för att visa mig själv att jag vill skriva skönlitterärt, säger Jenny Tunedal, som också läser från folkhögskolans utomhusscen på lördag.
- Vad vi verkligen lärde oss i författarskolan var att läsa andra och att läsa sig själv. Det var det viktigaste!
När hon gick påbyggnadsåret i början av 2000-talet, skrev hon sin debutdiktsamling Hejdade, hejdade sken. Nu skall hon läsa ur den i mars utgivna Kapitel ett.
Att vara författare, säger hon, är oftast att ägna oerhört mycket tid åt ett arbete man just inte får något betalt för. Jenny Tunedal är poet, men också journalist och medarbetare på Aftonbladets kultursida.
Beate Grimsrud är norska, men blev också svensk via Biskops Arnö.
- Jag kom till Sverige för att jag anmält mig till författarskolan. Jag kände ingen som skrev, men själv hade jag skrivit hela livet. Det var fantastiskt att komma till Biskops Arnö där alla var intresserade av litteratur och kultur. Och sedan... kom jag helt enkelt inte tillbaka till Norge, säger hon.

Numera skriver hon på svenska och översätter till norska. Liksom Jenny Tunedal skrev hon det mesta av sin debutbok, Det finns gränser för vad jag inte förstår, på Biskops Arnö.
Sedan dess har hon gjort sig känd som prosaist, dramatiker och filmare. I morgon skall hon antingen läsa ur sin bok från 2007, Har någon sett mig någon annan stans, eller läsa ett stycke hon skrev när hon gick författarskolan 1984.
- Jag tror jag hittade min röst på Biskops Arnö, säger Beate Grimsrud.