– Vi tänkte att det kunde vore kul om vi kunde engagera konstnärer att göra konstverk baserade på våra låtar och se vad det blir, säger keyboardisten Martin Nordkvist.

– Det kommer naturligt för oss att uttrycka oss på mer än bara ett sätt, menar Leonidas Aretakis, gruppens sångare, gitarrist och huvudsakliga låtskrivare. Att bara släppa en skiva skulle kännas lite onödigt. Historiskt sett har musik alltid hört samman med dans och berättande. I dag har det reducerats till en nischad produkt på en butikshylla.

Konstnärerna har fått fria händer från gruppen och använt sig av många olika tekniker, som olja, tusch och akvarell.

– En del av dem har fått läsa texterna i förväg, berättar gitarristen Jon Wessling. Andra har fått höra musiken och några har fått både text och musik att utgå ifrån.

Alpha 60 bildades i Uppsala för fyra år sedan och består även av basisten Johan Törnblom och trummisen Anders Aro. Medlemmarnas influenser kommer från så vitt skilda genrer som punk, symfonisk rock och britpop. Samt från tysk romantisk poesi och bildkonst.

– Våra influenser har sammanstrålat på ett sätt som ingen av oss kunde förutse, säger Martin.

– Jag skulle vilja kalla det för romantisk rock, tycker Leonidas. Med överdrivna känslosvall, eller kanske snarare i spänningen mellan känsla och ordning ligger vår musik.

Utöver olika konstformer påverkas musiken av medlemmarnas stora historieintresse.

– Man kan spegla sig i historien, säger Martin. Saker har varit annorlunda tidigare och man kan göra saker på olika sätt.

– Det märks nog också i våra texter, tror Jon. Våra låtar har en annan sorts språk än vad man kanske är van vid i dagens musik.

– Ja, de är inte bara ett nödvändigt ont, säger Leonidas. För oss är det en möjlighet att få lägga till en dimension och den bör tas på allvar.

Färger kommer att ha en viss betydelse på 19 i kväll. Leonidas ger en antydan.

– Meningen är att helheten ska bli något större än bara de enskilda delarna adderade. De som vill får gärna klä sig i svart och magenta, det kan bli en kul helhet.