– Vi dansare är bra på att gestalta emotionellt innehåll och universella teman med våra kroppar och rörelser, säger Joseph Sturdy, koreograf och konstnärlig ledare för Uppsalabaserade danskompaniet Focus dance.

– Vi vill väcka en berättelse till liv hos publiken med hjälp av deras fantasi. Jag ser det som en utmaning att inte använda repliker, trots att föreställningen bygger på en talpjäs.

Pjäsen handlar om en krigare som blir spådd att han en dag ska ha makten över hela landet. Påhejad av sin fru börjar han att ta livet av konkurrenterna. Den är en tragedi som slutar allt annat än lyckligt. Joseph Sturdy drar paralleller mellan det politiska läget i dagens värld och handlingen i pjäsen, han talar om att många verkar vilja göra karriär i dag med vilka medel som helst.

Artikelbild

| Hela ensemblen i Focus Dance dansuppsättning av "Macbeth" repeterar en scen där Macbeth (Malcolm Sutherland i röd tröja) blir varse Duncans - ett mordoffers - vålnad (David Lagerquist i svart polo).

– Paret Macbeth är två människor som drunknar i sin egen strävan efter makt. Men det går att se rollfiguren Macbeth som en tragisk hjälte också, trots att han är massmördare, säger Joseph Sturdy.

– Det verkligt tragiska är att ondskan finns i oss alla. I Shakespeares pjäs finns egentligen inget hopp. Men här kan anas en liten ljusning, säger Joseph Sturdy och ler hemlighetsfullt.

Han har placerat föreställningen i en obestämbar tid istället för i skotsk historisk tid. Och han har skalat bort i princip all scenografi. Det är bara ett akvarium och en lampa med på scenen.

I huvudrollerna finns europiska professionella dansare. Den enda av dem med skotskt påbrå är Malcolm Sutherland som har Macbeths roll. Lady Macbeth dansas av Mathilda van de Wiele och Malcolm gestaltas av David Lagerquist. Flera roller görs av sistaårselever vid Kungliga Balettskolan. Det är deras praktik före yrkeslivet som dansare.

Artikelbild

| En spricka i förhållandet? Malcolm Suutherland och Mathilde van de Wiele repeterarar "Macbeth".

Musiken till föreställningen rymmer både verk av isländska filmmusikskaparen Jóhann Jóhannsson och mer andlig musik av John Taverner, bland mycket annat.

Föreställningen "Macbeth" är det sjätte samarbetet som Focus Dance har med Gottsunda dans & teater. Denna gång blir det tre kvällsföreställningar, premiären 24 november, samt 30 november och 8 december. Däremellan blir det föreställningar för högstadiet och gymnasiet på dagtid.

– Det så så härligt att få producera en föreställning på min hemort, att möjligheten finns på Gottsundascenen, säger Joseph Sturdy, som koreograferade sin förra föreställning i London, en stad där han själv inledde sin dansarkarriär.

– Dansen är i särställning som uttrycksform. Vi dansar om saker vi inte pratar om.