Förra året umgicks hela Sverige med Elena Ferrantes italienska hjältinnor Lina och Elena under sommaren. Och Neapelsviten är vad svenskarna vill ägna sig åt i bokväg även i år. Den gåtfulla författaren är fortfarande mest utlånad på Stockholms stadsbibliotek, om man ser till de senaste 30 dagarna. På Adlibris topplista är Ferrantes "Det förlorade barnet" den enda inbundna boken bland nio pocketar.

Hela serien säljer fortfarande bra, säger pressansvariga Linnea Wiklund.
Annars är det pocket som dominerar, det är ganska naturligt. Folk bunkrar och köper på sig inför hela sommaren, säger hon.
Artikelbild

Litterära böcker

Deckare är som vanligt populära inför ledigheten. Särskilt Malin Persson Giolitos skildring av ett tudelat samhälle: "Störst av allt". Läsare i jakt på spänning väljer även andra kända namn som Kristina Ohlsson, Mari Jungstedt och Camilla Läckberg. Ray Celestins "Yxmannen", som vann den svenska deckarakademins pris för bästa utländska deckare, kommer också att läsas i stugorna, liksom "Be inte om nåd" av Martin Österdahl.

Ett fenomen som blir vanligare är att många tänker mycket topplistebetonat när de väljer, säger Sandra Sporrenstrand, bibliotekarie på Stockholms stadsbibliotek.

Där är dock flera av de mest utlånade titlarna litterära böcker, som "Doften av en man" av Agneta Pleijel, "Berättelse om ett äktenskap" av Geir Gulliksen och "Mödrarnas söndag" av Graham Swift. Mycket är sådant som uppmärksammats i media, ser Sandra Sporrenstrand. Dit hör också bland andra Augustprisvinnaren "De polyglotta älskarna" av Lina Wolff och "De oroliga" av Linn Ullmann.

Romaner och barnböcker

Att det är en romanernas sommar ser också Patrik Övreby, kategorichef på Bokus och Akademibokhandeln, som berättar att litterära titlar efterfrågas i samma grad som feel good.

Just nu säljer vi väldigt bra av "Sommar i det lilla bageriet på strandpromenaden" av Jenny Colgan. En annan bok som börjar trenda är till exempel "Körsbärslandet" av den tyska författaren Dörte Hansen. Den tror vi på, det är en roman om skillnaden mellan stad och land som driver med både folk på landet och med hipsters, säger han.

För att folk ska hitta till fler guldkorn, som inte bara finns på topplistorna, har Stockholms stadsbibliotek också lanserat en ny kampanj, där en personlig bibliotekarie ger folk skräddarsydda tips.

Till skillnad från bokhandlarna har vi hela det gamla beståndet av böcker, så det försöker vi att pusha för, säger Sandra Sporrenstrand.

Barnen sträckläser

Icke att förglömma är sommaren sträckläsandets tid även för barnen. Många familjer köper hela bokserier, som Pax-serien eller Lasse-Maja-deckarna. Även "Fyr 137" av Ingelin Angerborn är populär.

Många barnfamiljer efterfrågar bokslukarböcker. Vi ser också att sommaraktivitetsböcker och korsordsböcker för barn säljer bra, säger Patrik Övreby.