– När vi vann regionfinalen 2016 och gick vidare till riksfinalen var det så kul. Hela tävlingen gav mersmak, säger en halvan av LiRic, Lina Eliason.

Hon berättar att hon är höggravid, barnet beräknas komma om två veckor. Så för hennes del handlar det om att vila så mycket det går inför regionfinalen. Och att knipa, så att de tar sig igenom den. Låten de tävlar med i år, "With you" har skrivits av hennes kusin, Joel Eliason och duon spelade in den redan i augusti förra året.

– Låten har legat och väntat på att skickas in. Det är en balladliknande, folkpopaktig myslåt.

Artikelbild

| Uppsalarapparen Rawa samarbetar med duon Wawedogs i sitt tävlingsbidrag "Jag vill vara med dig".

LiRic består alltså av Lina Eliason, sång och hennes sambo Rickard Hellman på piano och sång. 2016 vann de Svensktoppen Nästa Uppland (som tävlingen hette då) med låten ”Bullshit affair”.

Både nya och etablerade artister har haft möjlighet att skicka in bidrag fram till 1 mars i år. Tävlingsbidraget skulle vara en egen originallåt, inte cover, inspelad i god hemstudio- eller studiokvalitet och inte live. P4 Uppland har lyssnat på bidragen tillsammans med en jury. Fem finalister har vaskats fram till finalen. Redan nu kan bidragen höras Sveriges radios web.

Radiopubliken får sedan rösta via sms, både i P4 Nästas lokala finaler och i riksfinalen. Rösterna kombineras med en jurygrupps omdömen.

Den regionala tävlingen hålls inför en livepublik på Reginateatern under torsdagseftermiddagen och programmet direktsänds i radio. I juryn ingår Patric Kiraly, utvecklingsledare vid Uppsala konstmuseum och producent, Erik Möller, jobbar på P4 Uppland och musiker, P4, Peter Boström låtskrivare och producent i Bålsta, Johanna Åberg, kulturchef på UNTMaria Mathea, låtskrivare och artist från Gimo och Mona Nagib, låtskrivare bosatt i Los Angeles.

Artikelbild

| Poprockbandet Dead Fox Dancin´bildades i Uppsala 2017. De tävlar med låten"Best thing I´ll never have".

Efter att publikens och juryns röster har räknats var för sig, omvandlas rösterna till poäng utifrån inbördes placering. Dessa poäng vägs ihop och en vinnare utses. Skulle flera bidrag hamna på samma placering är det publikens poäng som väger tyngst.

Inför riksfinalen väljer en jury med representanter från Sveriges Radio och musikbranschen ut åtta finalister från de 25 lokala vinnarna.

Det har gått bra för Uppland de senaste åren i P4:s artisttävling. Michael Fannon vann riksfinalen 2016 och både 2017 och 2018 har Uppland gått till final.

Men nu är det alltså dags för regionfinal som det är fri entré till (men man måste ha biljett). Vinnarna från förra året, Uppsaladuon Jo’ & Eliah ska då också framträda.