På lördag den 20 november är det 25 år sedan FN:s generalförsamling antog Barnkonventionen. Det är också startpunkten för själva firandet och den stora dansfestival som arrangeras på Svandammshallarna.

– Dansfestivalen är en supersatsning i Uppsala där allt är gratis för alla som omfattas av barnkonventionen. Det vill säga alla barn upp till 18 år, säger Lotta Gahrton, festivalens konstnärliga ledare och arrangör.

Festivalen, som arrangeras i samarbete med Barnombudsmannen och med ett antal bidragsgivare, pågår i fem dagar och innehåller en rad olika dansföreställningar, battles, happenings och workshops. Först ut är Streetstars “Open Stage”, en föreställning med smak av Hip hopens asfalt i Bronx med de fyra streetdansarnaMaeleSabuni, Ida Holmlund, Pawel Krupa och Brian Madika samt Dj:n Combat och rapparen Mc Aaron Phiri.

Artikelbild

| Elinor Tollerz-Bratteby och Veronica Lidén i dansföreställningen "Artiklarna".

– Streetstars “Open Stage” är ett dansevent som turnerar runt om i Sverige. Efter streetdansföreställningen arrangeras ockå ett öppet battle för alla danssugna, säger Gahrton.

Också Lotta Gahrtons nya föreställning “Malala – en av många” är med på festivalen. Föreställningen skapade hon tillsammans med ensemblen efter en idé av Uppsalas förre fristadsförfattare Anisur Rahman. Den handlar om den pakistanska MalalaYousafzai som för två år sedan blev skjuten av talibaner på grund av att hon som flicka gick i skola.

– Det är en otroligt drabbande historia som var jättespännande att sätta tänderna i, inte minst då Malala bara några dagar efter vår premiär också tilldelades fredspriset, säger Gahrton.

Som ett slags kontrast eller tillägg till Malalas skolsituation består också dansföreställningen av en rad svenska barns tankar om den svenska skolan.

Artikelbild

– Malals historia är ställd i relation till alla våra barns rätt att gå i skolan och vår skolplikt. Jag har infogat deras tankar om hur det känns att gå i skolan och vad de tycker är viktigt, säger Lotta Gahrton.

Även Lotta Gahrtons dansföreställning “Artiklarna”, som tidigare spelats på Gottsunda Dans & Teater, uppförs under festivalen. Nu med dansarna Veronica Lidén och Elinor Tollerz-Bratteby.

Festivalen avslutas med en familjehappening med Maudsart, barndansfilmen “Ballongen” samt Gestrument.

– Gestrument är en väldigt rolig och speciell app. Om man rör sig och dansar framför en kamera så skapas musik.

En viktig del i dansfestivalen, enligt Lotta Gahrton, är också att få prova på olika lokaler för att om möjligt en dag hitta en permanent dansscen i Uppsala.