Varningen utfärdas av Christer Engqvist, Sveriges Radio Uppland-profil och ordvitsare av rang. På torsdagskvällen 25 april står han och genrens obestridlige mästare, Tobbe Ström, på Reginas scen och underhåller inom ramen för festivalen Uppsala Magic & Comedy. De två möttes i fjolårets SM-final med Örebroaren Tobbe som vinnare och Christer som god tvåa. Showens namn "Sveriges bästa ordvisare" är därför ingen överdrift.

Hur tävlar man egentligen i ordvitsar?

– SM är en utslagningstävling där man drar ordvitsar inför publik. Finalen är en duell mellan två personer som snabbt ska få ur sig ordvitsar utifrån bilder som visas på en duk. Det är stressigt och ganska nervöst på slutet.

Men din och Tobbe Ströms show på Regina är ingen tävling?

– Nej, vi kommer att dra både gamla och nya ordvitsar plus att det blir en del interaktiva inslag så att vi får med oss publiken.

Är du en sån som ordvitsar tvångsmässigt privat också?

– Hemma blir det en hel del. Det är viktigt att hålla i gång när man tävlar i den här grenen. Och visst blir det en del humor med ordvitsar i botten även när jag är i sändning eller kör vanlig stand up. Det är någonting associativt i det.

Christer Engqvist betonar att han och Tobbe Ström värnar om bra ordvitsar. Usla varianter som mest får omgivningen att sucka uppgivet har han inget till övers för.

– Om man bara möts av trötta hö-hö-skratt är det nog ingen bra ordvits.

Han noterar belåtet att den goda ordvitsen på senare år fått ett uppsving och en höjd status.

– Det kan hänga ihop med att bra ordvitsar numera sprids effektivt via sociala medier och att SM arrangeras årligen sedan tio år.

Fotnot: Årets final i SM i ordvitsar avgörs på lördag 27 april på Scalateatern i Stockholm. Tobbe Ström är redan klar i egenskap av regerande mästare, och Christer Engqvist tog sig till finalen via förra lördagens seger i kvaltävlingen.