En i ensemblen har ett väntande utvisningsbeslut, en har siktet inställt mot högre skådespelarutbildning, en kräver att få bli kallad han, men har haft det trassligt med kompisar. Livshistorierna i Uppsala stadsteaters ungdomsensemble ligger till grund för en föreställning som ungdomarna själva menar handlar om det viktigaste av allt: kärlek.

Scenen i salongen Ettan går i rosa nyanser med en tårtliknande trappstegskonstruktion i mitten och en mängd kuddar. Tre stycken i den sammanlagt 16 personer starka ensemblen har börjat samlas för kvällens repetitioner, de sista före genrepet då allt ska sitta någorlunda. Lite pirrigt är det i luften, men också mycket värme.

– Det handlar om olika sorters kärlek och hur det kan vara i olika situationer, förklarar Arsham Yonesian, som är med för andra året i ungdomsensemblen.

– Om hur man kan hantera olika situationer och hur samhället hanterar om någon faller utanför ramen, säger Charlie Säve-Limander.

– Vi berättar också om förhållanden till kompisar och föräldrar, säger Marta Vysochanska.

Just hon och hennes familj har fått ett utvisningsbeslut som snart ska verkställas. Nu hoppas alla i gruppen att det inte ska ske förrän spelperioden på Stadsteatern är slut 15 maj.

Maria Trost, Uppsala stadsteaters pedagog för barn och unga, berättar att någon har hoppat av och någon har tillkommit under året, men annars har gruppen varit ovanligt intakt.

– Det är den mest humoristiska föreställningen som någon ungdomsensemble har gjort. Stora delar av föreställningen fungerar också som ett gammalt grekiskt skådespel, där ensemblen får vara kör, säger hon.

Ungdomarna började i höstas med gruppövningar och workshops, med syftet att lära känna varann tillräckligt mycket för att kunna ösa ur egna erfarenheter för att skapa en scenkonstföreställning. Tillsammans med en scenograf, har de skapat dekoren och kostymerna.

Pjäsen börjar "från början" med att en bebis föds in i en familj med en mamma och en pappa. Vi får sedan följa barnet som växer upp, eller snarare tre vägar som det kan ta.

En av gruppens medlemmar, Elin Vilén, har skrivit text och musik och ensemblen spelar och sjunger den i föreställningen.

– Allt är kul här. Man släpper stressen utanför och blir glad av att träffas och göra teater tillsammans, säger Arsham Yonesian.

– Här känner man sig behövd, menar Marta Vysochanska.

– Här får vi alla höra till, vara i ett sammanhang, säger Charlie Säve-Limander.

Premiär på Ettan är alltså idag, 4 maj. Sedan ges ytterligare sju föreställningar, några för högstadiet och gymnasiet.