Pop/rock Mattias Alkberg

Katalin

4/10 Med sitt 27:e album "Åtminstone artificiell intelligens" ger han sig ut på en rejäl turné. Mattias Alkberg är så in i bänken produktiv; varje år ger han ut minst ett nytt album eller en diktsamling. Förr var han sångare och gitarrist i The Bear Quartet, på senare tid i projektet Södra Sverige. Det finns inga tomma ord eller lalliga meningar hos Alkberg. Han spelar poesi, kallas ibland punkpoet. Ta vilken textrad som helst och få igenkänningsgaranti: "Du har kört helgen i en kopiator" eller "Han är en idiot, jag förstår att du vill ha honom" eller "Mellan diagnoser - men ingen stämmer helt".

Artikelbild

| Mattias Alkberg

Fröken Elvis

Katalin

7/10 Elvis är kung, det vet ju alla. Och den artist som sålt flest plattor genom tiderna – mer än en miljard. Och över hela klotet finns en massa Elvis wannabies med vaxade kalufser och nitar i skjortan och så finns Fröken Elvis. De imiterar inte det minsta utan tolkar och omvandlar låtskatten till sin egen verklighet. Det svänger, är innerligt och förvånande på samma gång. Elvis har fått ett modernt liv! Hoppas de spelar låten "(En jävla) Psykopat" mer känd som "(You´re the) Devil in disguise".

En kväll för Mutoma med Lill-Babs och Ronny Eriksson

Artikelbild

| Lill-Babs.

Katalin

20/10 En högst otippad artistkombo kan man tycka i förstone. Men det har sin förklaring. Både Lill-Babs och Ronny Eriksson är Mutoma-ambassadörer. Mutomo som är en ideell organisation startades av svensken Sten Kvarfordh och fokuserar på skolor, vatten, sport och mikrokrediter i Kenya. Något säger mig att det kan bli en kväll väl värd att besöka.

Artikelbild

| Den svenska björnstammen.

Den svenska björnstammen

Katalin

27/10 De slog igenom med megahiten "Vart jag mig i världen vänder", år 2011, och det verkar som om de har lyckats hantera megahitens tunga ryggsäck. Just nu släpper de singlar inför nästan album som kommer nästa år. Den Svenska Björnstammen har haft en paus i turnerandet för att spela in ny musik och ger sig nu ut på höstturné; de lovar att tänja en aning på konsertformatet.

Lena Philipsson - Jag är ingen älskling

Konserthuset

29/10

Återanvändning eller pågående fortsättning? Lena Philipsson har kört showen för utsålda hus och är nu tillbaka i Uppsala med "Jag är ingen älskling" som hade premiär i början av 2016. UNT:s recensent Susanne Sigroth–Lambe skrev då: "Under extranumrets ”Kärleken är evig”kapitulerar alla i Konserthusets stora saloch ställer sig upp för att sjunga med och smådansa".