Efter att ha irrat runt i Missionskyrkans källare och börjat befara att vi tagit fel på plats hör vi till slut djupa basgångar bakom en stängd dörr. Vi får banka hårt innan någon kommer och öppnar. I det trånga rummet förbereder fyra unga musiker sommarens spelningar. Alla har precis slutat nian och fått sommarjobb som kulturarbetare genom projektet Kultur på gatan.

– Vi började i måndags och kommer att repa till torsdag, sedan ska vi ut och spela i två veckor. Tre konserter om dagen, säger Svante Lundkvist.

Sammanlagt 30 spelningar kommer det att bli. De ska bland annat uppträda på gågatan, kaféer och äldreboenden. Alla verkar eniga om att de fått bästa tänkbara sommarjobbet.

Artikelbild

| Svante Lundkvist, Carl-Anton Eriksson, Pearl Kalemela och Julia Lundgren repar.

– Många av ens kompisar rensar ogräs eller tar hand om ungar, men det här är jättejättekul, säger Julia Lundgren.

Det var genom skolan de fick nys om möjligheten att vara artister i tre veckor. Men det krävde motivation, för att få plats har de fått skicka in filmklipp där de spelar och sjunger samt svara på diverse frågor.

– Det var lite som en audition, tycker Julia Lundgren.

De fyra ungdomarna känner varandra sedan tidigare då de gått i skolan tillsammans och spelat i samma ensemble i ett år. Svante Lundkvist, som även spelar trummor i ett proggmetalband på fritiden, berättar att han blev antagen med motiveringen att de hade stort behov av en trummis. Nu är det dock en bas han greppar istället.

– Ja, sedan sade de att det inte skulle funka med trummor eftersom vi främst ska spela akustiskt. Men det är kul att vidga sina vyer, säger han.

Också genremässigt har de fått prova nya vägar. Ungdomarna har olika musiksmak och deras repertoar är blandad, från funkmetal till Nina Simone till Evert Taube. Svante Lundkvist och Pearl Kalemela har också skrivit varsin egen låt. Pearl Kalemela lyssnar mycket på indie, medan Carl- Anton Eriksson beskriver sig som "punkrockaren själv" och Svante Lundkvist och Julia Lundgren gillar metal, gärna av det hårdare slaget, som grindcore.

– Jag har upptäckt att deras musik faktiskt är rätt bra, säger Pearl Kalemela med ett skratt.

Clara Lundmark, producent på Kultur på gatan, berättar att det är ett projekt inom studieförbundet Bilda som sker i samarbete med kommunen. Det är första gången kultursommarjobben erbjuds i Uppsala. Utöver deltagarna vi träffar i dag finns ytterligare en musikgrupp samt en teatergrupp.

– Tanken är att unga ska få prova på kulturarbetaryrken, men också att de ska ge något tillbaka till kommunen med sina uppträdanden, säger Clara Lundmark.

Avskräckta från kulturarbete tycks ungdomarna iallafall inte ha blivit. Alla är inställda på att fortsätta med musiken även under gymnasiet. Både Pearl Kalemena och Svante Lundkvist har sökt estetiska programmet med musikinriktning.

– Jag ska läsa teknikprogrammet, men man kunde välja musik som profil så det har jag gjort. Hur framtiden ser ut är förstås väldigt osäkert än så länge, säger Carl- Anton Eriksson.

– Jag vill iallafall försöka jobba med musik i någon form, kanske som musiklärare, säger Svante Lundkvist.

Nu börjar bandmedlemmarna bli otåliga att återuppta sitt rep. Innan vi lämnar dem river de självsäkert av "Too Many Puppies" av altmetalbandet Primus.