Svensk jazz har under många decennier haft ett gott rykte utomlands (okej, det är kanske lätt att överdriva från hemmahorisonten, men ändå?). Ett tecken på det är att svenska artister ges ut på utländska bolag. Tyska ACT har länge haft ett gott öga (öra?) för detta. I den senaste svängen av utgivningar är flera svenska.

Ofta hyllade Rigmor Gustafsson är en av dem, med albumet ”Come home”. Här ger hon sig på bland annat Joni Mitchells ”Big yellow taxi”, populär bland jazzsångare verkat det som, jag har hört flera versioner bara det senaste året. Suverän låt, men Joni gör den nog bäst själv ändå. Då lyckas de andra coverlåtarna på albumet, Kate Bushs ”Wuthering Heights” och Tanita Tikarams ”A twist in my sobriety” mot alla odds bättre, riktigt bra. I övrigt är det egna låtar och det enkla kompet med pianisten Joans Östholm, basisten Martin Höter och trummisen Chris Montgomery ramar in följsamt och fint.

Även Nils Landgren är en flitig artist på ACT. Hans senaste heter ”4 Wheel drive” där han spelar med pianisten Michael Wollny, basisten Lars Danielsson och trummisen Wolfgang Haffner, ett svensk-tyskt samarbete alltså. Också här är det ett rejält flöde av covers, med Sting, Phil Collins, Billy Joel och Paul McCartney som främsta blodgivare. Bra sväng på det mesta, även om jag även här föredrar de mer fåtaliga originalkompositionerna, med fintspel på Landgrens trombon.

Artikelbild

| Donovan von Martens, Anna Lund, Naoko Sakata och Malin Wättring spelar tillsamans på albumet Malin Wättring 4 – Live in Hamburg.

ACT har ju inte samma tydliga profil som ECM, men även det ger ut musik som är gränsöverskridande och genreförnekande. Violinisten Adam Baldych är en sådan musiker som ständigt överraskar och förgyller. Hans senaste heter ”Sacrum profanum” och tar avstamp i den medeltida musikskatten. Spännande, nyskapande och njutbar. Det gäller också duon Bartolomey-Bittman, cellist respektive violinist/mandolast med förnamnen Matthias och Klemens. Deras improvisationer på ”Dynamo” är något alldeles extra.

Ett utländskt bolag som överraskar hela tiden är schweiziska Intakt Records. Tyvärr har de inga svenska musiker ännu, men hur mycket som helst av gräddan i övrigt. Kika in på www.intaktrec.ch och botanisera snarast!

Som de brukar säga på Sveriges Radio, ”det finns andra bolag också”. Det gör det, Havtorn är ett. Där återfinns suveräna saxofonisten Malin Wättring. Tillsammans med basisten Donovan von Martens, pianisten Naoko Sakata och trummisen Anna Lund är ”Live in Hamburg” ett riktigt bra album, med ett energirikt, naket och drivande samspel. Mer sådant!

En säker leverantör av spännande musik är också trumpetaren med mera Goran Kajfes med sin grupp Tropiques. På senaste albumet ”Into the wild” är det just så. Här är inget säkert när han spelar med veteranen på afrikansk musik Christer Bothén på basklarinett och donso ngoni. Lägg till Alexander Zethson, Johan Berthling och Johan Holmegård. Här får man verkligen följa med på en musikalisk safari.

Moserobie är ett annat bolag som levererar. Trion Texas Johansson, Torbjörn Zetterberg & Konrad Agnas improviserar i det lilla formatet och stora ljudet på ”Orakel”, bra spelat men inte riktigt ända fram.

Andra plattor att låna ett öra eller två till är kornettisten Tobias Wiklund på albumet ”Where the spirits eat”. Jazz på lite annorlunda sätt när han spelar med några danska kolleger. Vil man ha lite större format så rekommenderas varmt ”Baltic Waves” med Lasse Lindgren och Latvian Radio Big Band. Ännu mer kanske Norrbotten Big Band med trion Vein på albumet ”Symphonic Bop”.

Och det finns som sagt många (många) andra plattor!