Ester Pershagen, snart pensionerad hushållslärare, rymmer från köket och familjen strax innan den första julsnapsen ska drickas. För första gången upptäcker hon på allvar livets sinnliga och estetiska njutningar.

Filmaren Lars Molin lät sin hjältinna tatuera sig långt innan tatueringar blev mode. Men framför allt lyfte han fram en kvinna i övre medelåldern som ägnat hela sitt vuxna liv åt att serva och ställa upp för sin otacksamma familj.

Nu skulle hon äntligen få göra uppror och tänka på sig själv.

Artikelbild
Då var det här något nytt, och man kan säga att det inte är så himla vanligt nu heller. Det är inte ett uttjatat perspektiv direkt, säger Ann Petrén.
Sedan har vår tid gjort saker med berättelsen, jag tänker mig att Ester har en egen agenda som gör att hon väljer just de här männen. Det kan inte bara vara så att det är de som får henne att leva, jag tänker mig att hon har ett helt eget program.

Mycket nöjd

Ensemblen har just börjat repetera inför höstens premiär på Scalateatern i Stockholm och regissören Jonna Nordenskiöld är mycket nöjd. Ensemblespel fanns även i Lars Molins tv-serie från 1998 tycker hon, och på teaterscenen blir det ännu viktigare. I scenversionen spelar Björn Kjellman de fyra nya männen i Esters liv: violinisten Erik som tar med henne ut i världen, advokaten Per som tycker om att äta goda luncher, Leon som är rik och generös och Egon som dansar och odlar blommor.

Artikelbild
Helt enkelt alla de sidor som man vill att ens man ska ha, säger Ann Petrén.

Mona Malms röst

Artikelbild

Esters nya liv börjar när hon ärver faster Agnes pengar, lägenhet och garderob. I teaterföreställningen är det Mona Malm, som gjorde Lars Molins Ester, som läser upp faster Agnes brev och därmed slår ett band mellan den ursprungliga tv-serien och den första teaterversionen.

Det är verkligen ett tydligt brev, med uppmaningen "tänk på dig själv, du lever kanske bara i 20 år till". Jag hoppas ibland att folk ska stanna upp och tänka till, säger Jonna Nordenskiöld som har klurat ut en scenisk lösning med olika dörrar, varav en leder in i faster Agnes lyxiga garderob, vars kläder naturligtvis passar Ester mycket bra.
Hon går in genom en dörr och kommer ut som en annan. Det är något med det här att kunna förändra sitt liv när det går mot slutet, att få ett till liv, som jag tycker så mycket om.

"Den tatuerade änkan" får urpremiär den 7 september.