Många visar sin kärlek till Gottsunda och Gottsundaskolan efter branden, som startade natten till måndagen och som resulterade i att stora delar av skolan totalförstördes. Gruppen Nittonsjutton, som ingår i det socialistiska kulturkollektivet Mobiliserad konst, gjorde snabbt låten "Brinner i Gottsunda".

”Vi är själva från arbetarklassområden och känner solidaritet med Gottsunda. Vi har även många kamrater som bor där och drabbas av skolbranden. Tidigare har även medlemmar kopplade till kollektivet bedrivit olika typer av verksamheter i Gottsunda som till exempel läxhjälp och musikevenemang. I Gottsunda är arbetslösheten hög och medelinkomsten låg jämfört med andra stadsdelar i Uppsala och även övriga Sverige. Skolbranden slår därför extra hårt mot Gottsundas barn och familjer”, skriver Nittonsjutton i ett mail till UNT Kultur.

Låten är ett försök att sätta ord på människors frustration efter händelsen, förklarar de, samt att sätta strålkastarljuset på vad stadsdelen Gottsunda nu går igenom.

”Om vi lyckas är en annan femma, vi hoppas att den tas emot med samma kärlek och respekt som den är tänkt att skänka till Gottsundas folk.”

Gruppen har planer på att ordna en stödkonsert, och letar nu efter en lämplig lokal för evenemanget.

Lyssna på låten nedan!