Musik

Skivans intro, där musiken känns ingen från introna till de två tidigare delarna i trilogin, inleds med någon som försöker prata – men som håller för sin mun.

– Det är skönt att äntligen få avsluta det här projektet, säger Viktor Ax. Nu kan jag äntligen lägga mer tid på andra projekt.

Artikelbild

| Sätter punkt. Viktor Ax har precis avslutat sin EP-trilogi "De tre aporna". Nu är det dags att ta sig an nya projekt.

Första delen, "Dom som aldrig ser", kom för två år sedan. Samma år kom andra delen, "Dom som aldrig hör". Men den avslutande delen har dröjt.

– Det var tänkt att den skulle komma ut samma år som de andra, men jag var inte nöjd och sen kom det en massa andra saker emellan.

Det finns de som säger att han är för självkritisk, berättar Viktor Ax. De säger att han är för upptagen med att hitta fel på låtarna.

– Men det är mitt jobb att hitta felen, säger han. Varje låt ska bli som bra som möjligt. Jag har slängt många låtar under arbetet med trilogin.

Nu väntar arbeta med andra artisters skivor, men Viktor Ax har också börjat arbeta med ett nytt soloprojekt – denna gång ett album.

– Det är mitt stora ego som får mig att vilja göra ett album, säger han. Det blir en väldigt personlig skiva, men mer än så vill jag inte säga.

Viktor Axs studion ligger i ett tegelhus i industriområdet Boländerna, och det är där samtliga delar av trilogin "De tre aporna" har spelats in.

– Jag går hit varje dag, säger han. Sedan sitter jag här och jobbar till dess att jag inte orkar mer, då går jag hem. Så ser dagarna ut.

Han spelar upp ett av spåren från skivan, där artisten Delgado från Uppsala gästar. Gästar gör också artisterna Dani M, Abidaz, Mwuana och Rozh.

– Det finns många artister som bara kopierar andra, de jobbar jag inte med. Jag jobbar bara med dem som har ett eget uttryck.

"Dom som aldrig snack" är en tung och rå skiva, det gäller både musiken och texterna. Den saken har den gemensamt med de andra delarna av trilogin.

– Många låtar kanske kan uppfattas som drogromantiska, men jag vill tro att outrot på den här skivan tar udden av den kritiken, säger Viktor Ax.

Sista låten på "Dom som aldrig snack", som också avslutar hela trilogin, är en monolog som har mixats med beats och samplingar.

– Jag ville berätta om drogernas baksida, så jag bjöd in en man med flera års missbruksproblem som fick berätta sin historia.

Viktor Ax sätter på låten som han kallar "trilogins viktigaste". Den är dramatisk och finstämd på samma gång. Den dröjer sig kvar.