– Det ska bli skönt att knyta ihop handlingens alla trådar. Men många av karaktärerna kommer jag att sakna, säger Erik Granström.

Det roar honom att bygga världar och intriger och att sno idéer från såväl filosofi och historia som populärkultur. Namnet på landet har han tagit från latinets trachea, som betyder luftstrupe. Intrigerna har han hämtat från renässansens Italien och familjen Borghias maktspel, nordisk folktro och många andra håll. Denna nya fjärde del, "Vanderland", utspelas på den polariska ö där den första boken i sviten inleddes . Alla fyra böckerna handlar om maktkampen om den femte konfluxen som är både en tidpunkt och en plats.

– Skurken i berättelsen, Shagul, uppfattar inte sig själv som ond utan snarare som en slags frihetshjälte som ska befria folket från gudarnas slaveri. Jag är intresserad av filosofiska frågeställningar om vilka vi är i förhållande till världen, berättar Erik Granström.

Böckernas trollkarlar har verkliga förebilder i filosofer som Wittgenstein och Nietzsche. Flera folkgrupper är inblandade i maktstriderna. Till dem han har hämtat stoff från många äldre kulturer, mest från den sumeriska cirka 2100 år före Kristus.

Nyligen fick Erik Granström kontakt med ett deathmetalband som heter Svavelvinter, efter den första boken i serien. Därmed har han inlett en ny karriär som textskrivare till bandets låtar.

– Jag gillar musik, har ständigt något på medan jag skriver, gärna Stravinskij, berättar han medan blicken flackar iväg till elgitarrerna han har på väggen.

Till Erik Granströms egna läsfavoriter hör Kafka, Borges och Zafon och hans nästa bok ska bli en samtida Uppsalaskildring med magisk realism. Det kan även bli en fortsättning på böckerna om Trakorien, med handling tjugo år senare.

– Kanske jag gör en guidebok över min fantasyvärld också där jag skriver var jag hämtat mina uppslag och citat, säger han.

– Det må handla om drakar och magi eller vår egen nutid. Människorna i berättelserna är de samma.

Så beger vi oss ut för att spana in de suggestiva trakterna i Nåntuna som inspirerat honom, alltsedan han var barn. Vi går förbi ihåliga ekar, ser ett träd som växer längs med marken och som i Granströms bok blev till ett magiskt skepp. Unt:s fotograf tar bilderna på författaren i ett gravfält från järnåldern, där folket Cruris reste sig efter att ha varit vandöda i 800 år för att ta makten över sina liv.