Disapriset till Uppsalaprofilen Lars Lambert

Årets Disa-pris går till Lars Lambert som i flera böcker har skildrat ett sedan länge förgånget Uppsala.

Lars Lambert är årets mottagare av Disapriset. UNT träffar honom på Dragarbrunnsgatan, där en av Alfred Dahlgrens bilder smyckar en garagedörr.

Lars Lambert är årets mottagare av Disapriset. UNT träffar honom på Dragarbrunnsgatan, där en av Alfred Dahlgrens bilder smyckar en garagedörr.

Foto: Viktor Anderson

Litteratur2019-09-14 19:05

– Jag är hedrad och tacksam och allt som man brukar vara när man får ett pris. Särskilt hedrad känner jag mig eftersom jag är i så pass fint sällskap, säger Lars Lambert.

Bland tidigare mottagare av Disapriset finns bland andra Sara Danius, Peter Englund, Maja Hagerman och Lasse Berg med flera.

– Frågan är om de är i lika gott sällskap, säger årets pristagare med ett leende.

Journalisten, författaren och filmaren Lars Lambert tilldelas priset och prissumman på 25 000 kronor för sin bok "Uppsala kring 1900. Staden och människor i Alfred Dahlgrens bilder" (2019).

Boken, skriver juryn i sin motivering, är en "lysande kombination" av fotografi och kulturhistoriska texter som "fängslande och finstämt" berättar om människor, byggnader och platser i ett sedan länge förgånget Uppsala.

Boken avslutar Lars Lamberts trilogi om Uppsalas tre stora fotografer:  Henri Osti (1826–1914), Alfred Dahlgren (1861–1908) och Gunnar Sundgren (1901–1971).

– Jag ser det gärna som att det är hela projektet som prisas, säger Lars Lambert.

Bakom "Uppsala kring 1900" döljer sig ett stort arbete. Lars Lambert har gjort djupdykningar i Upplandsmuseets arkiv och i Carolina Redivivas samlingar.

Arbetet med boken har dessutom varit extra svårt eftersom Lars Lambert under arbetets gång plötsligt drabbades av en synskada

– Det har gått väldigt fort men jag kan fortfarande skriva om jag förstorar texten på datorn. 

Fotografen Alfred Dahlgren fick kring förra sekelskiftet stadsfullmäktiges uppdrag att dokumentera Uppsala, vilket resulterade i omkring 500 bilder på gator, gränder, hus, parker och så vidare som än i dag finns bevarade.

– Precis som nu var Uppsala på den tiden en stad i snabb förändring. Man var väldigt förutseende som insåg värdet av att bevara stadsbilden, säger Lars Lambert.

– Jag vet ju själv hur staden har förändrats bara under mina 50 år som Uppsalabo. En sak som jag har märkt är hur fort man glömmer hur det en gång såg ut, fortsätter pristagaren.

Det enda som är sig likt sedan Alfred Dahlgrens dagar är centrala Uppsalas gatunät. Dragarbrunnsgatan 48, där Dahlgren hade sin fotoateljé, ligger där den ligger än i dag.

Vid en snabb anblick kan man få för sig att även huset står kvar, men bakom den pampiga 1800-talsfasaden döljer sig ett helt annat hus.

– Det är bara en kuliss.

Huset i korsningen Dragarbrunnsgatan/Bredgränd där Alfred Dahlgren hade sin ateljé. Bilden är tagen av Dahlgren.
Huset i korsningen Dragarbrunnsgatan/Bredgränd där Alfred Dahlgren hade sin ateljé. Bilden är tagen av Dahlgren.
Disapriset

Disapriset instiftades 2001 av Uppsala universitet och Studentbokhandeln. Priset är tänkt att stimulera fortsatta insatser inom ett populärvetenskapligt författarskap.

De senaste årens mottagare av priset är Li Bennich-Björkman (2018), Carina Burman (2017) och Bengt Gustafsson (2016).

Årets mottagare är Lars Lambert som mottog priset vid en ceremoni under Kulturnatten. Priset delades ut på Humanistiska teatern av Uppsala universitets rektor Eva Åkesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!