Smärtan

7/9 Franskt drama från andra världskriget, baserat på en självbiografisk novell av Marguerite Duras. Handlingen utspelas 1944 och i det naziockuperade Frankrike lever den unga författaren Marguerite tillsammans med sin man Robert. När han blir arresterad och bortförd av Gestapo inleds en lång och smärtsam väntan på hans återkomst. Med hopp om att få fram information om sin mans försvinnande inleder hon en relation med en fransk agent som samarbetar med nazisterna.

Den tysta revolutionen

Artikelbild

| Eleverna i den östtyska skolan har en tyst minut i ”Den tysta revolutionen”.

7/9 En filmberättelse från forna Östtyskland om lågmält civilt motstånd. 1956 ser några skolungdomar en journalfilm från upproret i Budapest. De bestämmer sig för att hålla en tyst minut för offren. Från myndighetshåll betraktas de som kontrarevolutionärer och den till synes oskyldiga händelsen får konsekvenser för ungdomarnas framtid.

Unga Astrid

14/9 Äntligen premiär för ett efterlängtat dansk-svenskt drama där Alba August spelar Astrid Lindgren som ung. Danska regissören Pernille Fischer Christensen berättar om en tid som formade den ikoniska författaren. Vi får följa den 16-åriga Astrid Ericsson när hon börjar vikariera på Vimmerby tidning, ledd av redaktör Blomberg. När en romans blommar upp mellan unga Astrid och den äldre redaktören och hon blir gravid ställs allt på ända.

The man who stole Banksy

21/9 År 2007 smyger den gåtfulla graffitikonstnären Banksy in i Palestina för att måla på väggar. Vad som följer i denna dokumentär är en berättelse om kulturkrockar, konst, identitet, stöld och svarta marknaden. Det berättas om kontroversiell gatukonst ur ett palestinskt perspektiv.

Mannen som lekte med elden

28/9 Det är verkligen en månad med flera verkliga personers öden som gestaltas på den vita duken. Detta är en dokumentär om Stieg Larsson som hela den thrillerlänsande världen känner till som författaren bakom Millennium-böckerna. Romansviten gavs ut efter hans död 2004. Men han var också orädd journalist och en av grundarna av tidningen Expo där bland annat högerextrema och rasistiska rörelser kartlades.

Susanne Sigroth-Lambe